Kaikki blogit puheenaiheesta Kulttuurimaisema

Rumuus ei ole vain katsojan silmässä, se on myös luojansa sielussa

Julkaisin jo alempana olevan postaukseni Facebookisssa, mutta julkaisen nyt myös blogikirjoituksena. Inspiraationa ollut Hesarin artikkkeli löytyy tästä linkistä:

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005986117.html.

Jotta pääsee lukemaan, pitää olla tilaaja.

Ihminen on kulttuurinen artefakti

 

Kerran kamerakerhossa annettiin tehtävä ottaa valokuva tilanteesta, joka kuvaa huumoria ja sen tulkintaa jonkin huumorin lajin kautta. Mieleeni muistui eräs lapsuuteni valokuva ja sisareni mieleen painunut muisto, joka oli vanhempiemme hämmentävä tulkinta säädyttömyydestä valokuvassa.

Marbellan jokakeväinen hiekkaralli..

Kun matkustaa Espanjan aurinkorannalle hieman ennen sesonkia (viralliset avajaiset lauantai 8.4), niin pystyy tekemään kiinnostavia havaintoja. Ihmettelin miksi Marbellan rannalla oli menossa hiekkaralli. Tehokkaan tuntuista kylläkin, mutta silti eräänlaista hiekan ajoa saharaan..

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск

Kuten melko yleisesti tiedetään, 1920- ja 1930-luvulla Karjalaan muutti tuhansia suomalaisia, niin Suomesta, USA:sta kuin Kanadasta. Suomalaisyhteisö vaikutti monella alalla: politiikassa, armeijassa, taloudessa, urheilussa ja kulttuurissa. Tunnemme vain muutaman sen ajan vaikuttajan nimen, kun suurin osa on jäänyt unholaan. Oheinen, tuore ja hieno "Suomalainen Petroskoi" -ohjelma kiertää kaupunginosia, jotka liittyivät suomalaisten elämään kauan sitten.

Suomalainen Petroskoi ☆ Финский Петрозаводск  (23:41 min):

Espanja - toisella tavalla

Espanjaa voidaan kokea myös muulla tavalla kuin pelkästään aurinkorannalta käsin. Velipoikani Joost muutti 17 vuotta sitten Hollannista pysyvästi Espanjaan, muttei välimeren rantaan vaan vuoristokylään nimeltään Cómpeta. Hän järjestää (erityisesti hollantilaisille ja belgialaisille) vaellusmatkoja lähiseudun vuoristoon ja viikko sitten kävin vaimoni kanssa häntä moikkaamassa, pitkästä aikaa. Vierailu oli kerrassaan antoisa.

Sähköä ilmassa

Jos Gallen-Kallela ikuistaisi kansallismaisemamme Palokärki (1893) tänään, halkoisivat sen tuuheaa havumetsää voimalinjat. Osa puustosta olisi parturoitu pois sähkön tieltä. Horisontissa siintäisivät tehtaan piiput, uhkean petäjän vierellä kohoaisi tukiasema. Vaaran kupeessa kulkisivat hiihtohissit ja mahtavan Paanajärven yli avautuisi Suomen pisin silta. Palokärki olisi vaihtunut sähköjohdoilla istuvaan harakkaan.

Maalaismaisema muuttuu

Latojen merkitys kulttuurimaisemaan on ollut suuri. Ajan muuttuessa ladoille ei löydy kovinkaan paljon käyttötarkoitusta ja entistä latomertä ei enään näe, vaan se on historiaa ja rippeet ovat vain jäljellä. Nivala on valtakunnallisesti merkittävää kulttuurimaisema-aluetta. Onneksi joitain alueita on kunnostettu ja ladoille on tullut lisää elinaikaa.
Julkaise syötteitä