Kaikki blogit puheenaiheesta Olympialaiset

Usko ja urheilu

 

 

Usko ja urheilu

 

Näin talviolympialaisten aikaan media välitttää  runsaasti  voittoja  ja tappioita .

Suomen mitalitilikin on avattu ensimmäisenä päivänä .Moni uskoi Krista Pärmäkosken menestykseen, pronssia tuli. Myös moni etukäteen toivottu mitali jäi tulematta.

YLE:n rimanalitus

Naisten seiväshypyn loppukilpailu 2016 olympiakisoissa päättyi äsken. YLE:n televisiokanavilla ei näytetty yhtään edes mitaliin johtanutta hyppyä. YLE näytti omaa kuvaa monin paikoin tänäänkin. Kun jotain merkittävää tapahtui, joka oli jo Suomessa näytetty, se näytettiin toiseen kertaan Suomessa sen päätyessä ns. kansainväliseen kuvasyötteeseen. Tällä välin YLE olisi voinut näyttää Suomessa näkemättömiä seiväshyppyjä ja muuta.

V...ksihan se sitten meni

Tätä kirjoittaessani Rion olympialaisissa on vielä kymmenen suomalaista urheilijaa omaa suoritustaan odottamassa. Mutta juuri nyt näyttää vankasti siltä, että Suomi on matkalla olympiahistoriansa heikoimpaan menestykseen. Tällä hetkellä plakkarissa on yksi pronssi, ja vaikka Antti Ruuskanen kiskaisisi keihäässä kultamitalin sunnuntaina, näistä kisoista päällimmäisenä mieleen jää pettymys. Pettymys nimenomaan menestykseen, sillä huippu-urheilussa onnistumisen ainoa mittari on menestys. Ei se, että kaikki pelaa tai että urheilijoilla on hyvä fiilis, vaan vain ja ainoastaan menestys.

Keihäsjännäri alkaa

Parin tunnin päästä aletaan jännätä kuinka suomalaisittain ehkä odotetuin olympialaji käynnistyy. Suomalaisten kuulumiset on televisiossa kuultu moneen kertaan, eikä siitä sen enempää muuta kuin pikainen kertaus:

Pitkämäen kesä on ollut ailahteleva erinäisistä syistä, Ruuskasen kylki vammautui hienosti sujuneessa EM-karsinnassa ja Mannio ei edelleenkään ole osoittanut olevansa oikein mikään kasivitosen mies.

Silti odotamme heiltä kaiken mikä lupa on. Eikä siinä mitään. Kaikki on mahdollista, sillä kesä korjaa minkä hajottaa. Ehkä. Parin tunnin päästä alkaa tilanne hahmottua.

Kuka nostaisi suomalaisen urheilun suosta?

Rion olympiakisojen aikana on takaraivossani alkanut jälleen kerran jyskyttämään - missä ovat suomalaisen urheilun lahjakkuudet? Lahjakkuuksia meillä on aivan varmasti ihan yhtä paljon kuin millä tahansa maalla. Se miten lahjakkuudet ohjataan oikeiden lajien pariin, siinä piilee menestymisen salaisuus. Suomessa pitäisi olla asiantunteva järjestelmä, joka ohjaisi oikean tyyppiset nuoret urheilijat oikeiden lajien pariin. Toki urheilun pitää olla kivaa ja sen pitää tuottaa nuorille urheilijoille tyydytystä, lasten sekä nuorten pitää saada urheilla mitä he haluavat.

Olympiahengen mahalasku

Pitkään odotettuja Rion olympialaisia on nyt mitelty toista viikkoa. Tavallista suurempaa draamaa tai sekoilua ei ole urheilun puolesta näkynyt, vaan tavanomaisten yllätysten, yllättäjien, ennakkosuosikkien jne. urheiluun normaalisti kuuluvien asioiden kanssa kilpailulliset osiot on viety hienosti läpi.

Lajeista, joita en ole ennen seurannut, rugby ja miekkailu nostivat minusta hienosti tasoaan esiin ja olivat molemmat mielenkiintoista seurattavaa.

Olympia-aate

Olla paras tyhjänpäiväisyydessä: nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. 

Kilpaurheilu on epäterveellistä: 

Nivelrikkoa 40 prosentilla entisistä urheilijoista. Vertailuryhmällä 24 prosenttia. 

Puolella entisistä urheilijoista jokin krooninen vamma, ei-urheilijoilla vain vain 26 prosentilla. 

THE AMERICAN JOURNAL OF SPORTS MEDICINE

 

HÖSSÖTYS ALKAKOON !

 

Digikratiaa : On-line- olympialaiset

Taannoisessa Ylen Prisma-jaksossa mittailtiin tietokonepalaajien sykkeitä ja verenpainetta sekä aprikoitiin sitä, että voiko tietokonepelaamisesta tulla olympialaji.

- No, totta hitossa voi, sanon minä.

Ajatelkaa nyt miten helppo, olisi järjestää massiiviset pari viikkoa kestävät kisat. Kenenkään ei tarvitsisi matkustaa minnekään, tapahtuman hiilijalanjälki olisi kokoa 35.

Olympialaisista, oligarkeista, orjatyöstä ja tsaarin päänsärystä

Keskiviikosta 19.2. tuli ensimmäinen Suomen iloisten yllätysten päivä Sotshin olympialaisissa. Ensin naisten parisprintissä meikämimmit ottivat hopeaa. Ja sitten saatiin näihin synkkiin kisoihin suorastaan uskomaton yllätys, kun meikäläiset suksiuroot ottivat kultaa miesten parisprintisssä.

Kolme hiihtäjää tuli suurin piirtein yhtä aikaa loppusuoran alkuun. Saksalainen törmäsi kilpailijoihinsa ja kaatui, venäläinen horjahti. Niinpä sitten suomalainen onnistui pujahtamaan karkuun. Nuo käänteet unohtuvat nopeasti. Aikakirjoihin jää vain Suomen kultamitali.

Julkaise syötteitä