Kaikki blogit puheenaiheesta Taide

Onko jotain pyhää, mihin ei saa koskea?

Tämä kirjoitus ei käsittele uskontoa, vaikka pyhiä asioita pohdiskelenkin. Mitä saa tehdä ja mitä ei saa tehdä? Onko taiteessa jotain, niin pyhää että siihen ei saa koskea. Yksi todella pyhä asia suomalaisille on Tuntematon sotilas. Kun Louhimies kertoi tekevänsä Tuntemattoman sotilaan, niin oli kuohunta valmista. Saako niin pyhään teokseen koskea, miksi tehdä siitä kolmas versio, ei tule onnistumaan. Nyt kun saatu Tuntematon sotilas ensi-iltaan, niin jokainen voi todeta oliko se onnistunut vai ei. Minut se yllätti täysin ja todellakin positiivisesti.

Nicaraguasta Jyväskylään

Nicaragua ja Suomi solmivat diplomaattiset suhteet 40 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi Nicaraguasta Jyväskylään on tuotu nicaragualaista keramiikkaa ja valokuvia, jotka ovat esillä Jyväskylän kaupungintalossa 3.-16.11.

"Näyttelyyn on koottu erikokoisia keramiikkateoksia pienestä nicaragualaisesta kylästä nimeltä San Juan de Oriente, joka sijaitsee noin 70 kilometrin päässä pääkaupunki Managuasta."

Guggenheim 6b

Taidemuseot eivät kilpaile keskenään. Asia on päinvastoin. Mitä useampia museoita, sitä enemmän kävijöitä kussakin. Malagassa avattiin juuri kaksi uutta merkittävää museota nykytaiteen museon lisäksi: Pompidou-museo ja venäläisen taiteen museo.

Suutelevat gorillat

 Taide on näkemistä - etenkin. Eikä jäljittelyä  - varsinkaan. 

Taide on pakoa  todellisuuteen, viihde on pakoa todellisuudesta.

Guggenheim 6

Taidemuseot eivät kilpaile keskenään. Asia on päinvastoin. Mitä useampia museoita, sitä enemmän kävijöitä kussakin. Malagassa avattiin juuri kaksi uutta merkittävää museota nykytaiteen museon lisäksi: Pompidou-museo ja venäläisen taiteen museo.

New Yorkin Guggenheim vetää vuosittain yli miljoonaa kävijää, Bilbaossa (350000 asukasta) hieman vaille. Joku toisaalla laskeskelee lapsellisesti päiväkävijöiden määrää Helsingissä ja toteaa ajatuksen kannattomaksi. Guggenheim ottaa riskin pienentämällä lisenssimaksuja vuosilta, joissa kävijäennusteet ei toteudu. 

Taiteilija-apurahoista

Olen viime päivinä käynyt vilkasta keskustelua taiteilija-apurahoista ja taiteen julkisesta tukemisesta eri taidepalstoilla. 26.3.2015 olin jopa asiaa käsittelevässä Helsingin Taiteilijaseuran ja Taidemaalariliiton järjestämässä vaalipaneelissa, jossa oli useita eri puolueiden vaaliehdokkaita mukana, sekä eri taiteilijajärjestöjen edustajia. Itse Taidemaalarina olen aina ollut taiteen julkisia tukia vastaan, koska ne mielestäni vääristävät kilpailua, lisäävät turhaa byrokratiaa ja johtavat ennenpitkää keinotteluun ja korruptioon.

Taidetta kivestä

Kiviä Jurmosta ja Kallio Nauvosta. 

Ei voi olla uutta luovaa tiedettä tai taidetta ilman kokeilua, rajamailla liikkumista, rajojen rikkomista, riskien ottamista. Taiteet ovat etiikan teknologiaa. Täydellisyys on epätäydellisyyttä. 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/31425-mika-on-taiteen-tehtava

Taidetta pökkelöistä

Lauri poika metsäs häärii, katseleepi puita väärii, mäyränä nummia tonkii. 

Guggenheim Bilbao 2

Guggenheimin museon sisällä ei saa valokuvata. Tässä kuvien rippeitä ulkopuolelta.  

 

Edellinen osa:    

 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/189223-guggenheim-bilbao

Guggenheim Bilbao 1

Aluksi lähes kaikki bilbaolaiset vastustustivat Guggenheimin tuloa kaupunkiin, nyt ei juuri kukaan. Ilman Guggenheimia Bilbao ei olisi noussut kukoistukseen.    

Guggenheim on investointi. Se maksaa itsensä nopeasti epäsuorina tuottoina ja tuottaa ikuisesti.

"Museo on kerryttänyt Espanjan bruttokansantuotetta yli 3 miljardia euroa ja verotuloja 500 miljoonaa. Runsaassa kolmessa vuodessa museosijoitus investointi maksoi itsensä."

Julkaise syötteitä