Kaikki blogit puheenaiheesta Valehtelu

Perjantai pilalle - Trump yrittää puhua totta

USA:n presidentti Trump yrittää omien sanojensa mukaan puhua aina totta. Washington Postin laskujen mukaan tämä ei ole ihan aina kuitenkaan onnistunut. Kun voimme olettaa, että Trump tuottaa yli 61 lausetta päivässä, hän puhuu kaikkienkin mielestä enimmäkseen totta.

Säveltäjät ovat suuria valehtelijoita

Säveltäjät antavat usein sävellyksille teoksen sisältöön muka liittyviä nimiä. Suurta valhetta, koska musiikilla ei ole semantiikkaa. Jos teoksessa on sanat? Sanat ovat musiikin semanttieia kainalosauvoja.

Valehtelu ei ole ristiriidassa rehellisyyden kanssa

Varmasti suurin osa ihmisistä ajattelee, ettei valehtelulla ja rehellisyydellä ole yhteyttä toistensa suhteen. Asiahan ei ole näin, jos perusoletus on se, että jokainen ihminen osaa valehdella ja valehtelee aika ajoin elämänsä varrella.

Valheellista ihmistä ei voi ärsyttää mikään sen enempää kuin henkilö, joka puhuu tosiasioita ja asiat kuten ne ovat. On kyse valheessa elävän ihmisen psykologisesta defenssistä, jossa valheessa elävän ihmisen pitää perustella oma arvonsa osoittamalla rehellinen ihminen valehtelijaksi.

Valehtelu ja valheenpaljastuminen

Valehteleminen on osa jokapäiväistä elämäämme. Ihmiset valehtelevat toisilleen koko ajan. Itse asiassa päivääkään ei mene ohitse, ilman jonkinasteista valehtelua. Valehteleminen on monimutkainen ilmiö ja yllättävän yleinen ongelma (DePaulo ym.,1996; Kornet, 1997). Valheen ja totuuden kertomisen välillä vallitsee dilemma. Meistä useimmille on opetettu jo lapsena, että valehtelu ei kannata, mutta itseasiassa valehtelu on sosiaalisen vuorovaikutuksen ja toimivan yhteiskunnan edellytys. Yhteiskunta kannustaa ja joskus jopa palkitsee valehtelusta.

Julkaise syötteitä