Kaikki blogit puheenaiheesta Yhteisöllisyys

Huutokulttuuri

Ihmisellä on luontainen tarve huutaa jonkin asian puolesta. Ihminen saa sekä keuhkonsa tuuletettua, että purettua ylimääräistä energiaa. Vielä parempi jos samalla vahvistuu yhteisöllisyyden tunne omaan elinpiiriin.

Heimo- ja kyläkulttuurissa naapurikylän asukkaan metsästäminen, kidutus ja syöntijuhlat olivat epäilemättä yhteisön yhteenkuuluvuutta vahvistava kokemus, jossa samalla saatiin tuntemus oman yhteisön paremmuudesta naapurikylän asukkaisiin verrattuna.

Vastuullisesti vastuuton: Päätöksentekoa kuivaushuoneessa

Oletko koskaan miettinyt, että on asioita, joihin pelkästään osallistuminen on riski? Se päivä koitti, kun uuden asuntoni postiluukusta tuli kutsu asukastoimikunnan kokoukseen. Näin sieluni silmin, kuinka kerrostalossa ahkerasti lapuilla keskustelevat ihmiset olisivat samassa tilassa visioimassa yhtä intohimoisesti takapihan kukkaruukkujen värinyansseista. Tai saisin kuulla elämän suurta draamaa siitä, kuinka naapurista kantautuu korviin taloyhtiön sääntöjen mukaan "tavanomaisen elämiseen" kuulumattomia ääniä ja vielä väärän kellonaikaan.

 

Lapset pihoilta kadonneet …

Ei kuulu ilakointi, ei häiritse kirkuna ja pallojen seiniin potkiskelu. Pihalla vain tuulessa heilahtelevat keinut ja roska-astioilla kärkkyvät varikset. Joululomakaan ei tuonut lapsia pihalle niin kuin ennen vanhaan. Ei ole näkynyt vilaustakaan.

Ovatko Suomen lapset aikuisiksi kasvaneet? Syntyvyys loppunut? Ei ainakaan Tilastokeskuksen mukaan. Suomessa syntyy vuosittain hieman alle 60 000 lasta, ja alle kymmen-vuotiaita on noin 600 000, joista täällä Joensuussa noin 9000.

Pitäiskö meidän tulla vai siivoon?

Pitäiskö meidän vai tulla siivoon?

Rautatieasemalla tapahtunutta nyt ihmetellen kuvailen. Oman vaalitapahtuman jälkeen palasin tässä taannoin kotiin junalla... 

Julkaise syötteitä