Kaikki blogit puheenaiheesta Jatkosota

Tuntematon sotilas ja tunnettu sota

Kävin katsomassa Aku Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan jo marraskuun alussa, melko pian ensi-illan jälkeen. Olen kuitenkin malttanut pantata julkista mielipidettäni elokuvasta melkein itsenäisyyspäivään asti. Nyt kun kaikki muut ovat jo siitä sanottavansa sanoneet ja elokuvaa kritisoitu, kiitetty, juhlittu ja hehkutettu, minä haaveilen saavani siitä ns. viimeisen sanan.

Letters from Karelia

Aihe on tuttua tutumpi, mutta aina siitä kuulee ja näkee uusia kertomuksia. Tässä Kanadan NFB:n eli national film board:in kiinnostava ja liikuttava dokumentti vuodelta 2004 (kesto 1h 15 min). On kuulemma esitetty Suomen televisiossa, joskus vuonna 2005, mutta jäi ainakin minulta näkemättä.

Villivihannekset trendiruokana ennenkin

Löysin 1942 WSOY:n julkaiseman Kortiton ruoka ja miten käytän korttiannokseni.

Tämän keittokirjan on kirjoittanut Aarne Nissinen ja Eva Somersalo.

Siinä on myös yhden kappaleen otsikkona Villivihannekset:

Olemme viime päivinä nähneet kansanhuoltoviranomaisten taholta kehoituksia villivihannesten käyttämiseen, kun kevät on myöhäinen eikä kasvihuoneisiin riitä halkoja niin paljon kuin tarvittaisiin aikaisten vihannesten tuottamiseen. Alussa jo ohjeet nokkoskeittoon ja suolakepinaattiin, mutta liitämme tähän vielä muutamia villivihannesten ruokaohjeita.

Kirja-arvio: Pekka Hietala, Nuoret taistelulentäjät

Pekka Hietala on tehnyt pääasiassa pienoiselämänkerroista koostuvan teoksen Jatkosodan tuntemattomammista, nuorista taistelulentäjistä. Tässä kirjassa Juutilaiset, Windit ym. tutummat nimet eivät ole mukana kuin mainintoina. He olivat eri lentäjäsukupolvea, tässä kirjassa kerrotaan niistä kaksikymppisistä nuorista miehistä, jotka saivat koulutuksensa Jatkosodan aikana. Monet olivat vielä oppikoulussa Välirauhan aikana. Sotatoimiin he osallistuivat pääosin vasta vuoden 1943 aikana, jotkut vasta 1944 suurhyökkäyksessä.

Julkaise syötteitä