*

Kaikki blogit puheenaiheesta Talous

Mistä on kyse

Tämän blogin tarkoitus on käsitellä ja kertoa meidän talouden hoidosta ja tilasta. Aion käyttää teksteissäni ihan oikeita lukuja ja aukaista miten meillä raha liikkuu. Tarkoitus ei ole neuvoa ketään, vaan antaa ideoita ja ajatuksia. Saa myös ihmetellä ja nauraa meidän virheille, jos siltä tuntuu.

Talouteemme kuuluu 2 aikuista, 2 lasta, 3 kissaa, 1 auto (Alfa Romeo), sekä 2 omakotitaloa (toinen taloista autio ja osittain purettu).

Velkaa on enemmän kuin tarpeeksi.

-Asuntovelkaa n.158t€

-kulutusluottoja 36t€ (remonttilainoja, luottokortteja, auto)

Talous ja valtion velka kasvavat

Talous ja valtion velka kasvavat

Muutamia vuosia EU:n teollisuusmaiden jälkeen Suomikin pääsi viimein talouden kasvu-uralle. Sitä on ennustettu jo toista vuotta, mutta lukuja on jouduttu korjailemaan tuontuostakin ylös päin. Viimeisin ennuste on 3,6 %. Miten elämme laskusuhdanteessa omillamme, jos nousukausikin eletään velaksi?

Rakennuskesä taas

Meidän perhe on uudistalon rakentaja. Tämä projekti on kestänyt jo noin neljä vuotta. Nyt taloa rapataan.  Sanon rapataan vaikka me itse yhdessä teemme sen. Rappaustyö ei ole kovin hankala homma. Laastia pitää sekoittaa veteen ja se on kuin kermavaahtoa tekisi isommilla välineillä.

Taloustiede ei ole tiede 3

Joku voisi väittää, että jo oheisessa kuvassa esitetyt väitteet ovat kuolinisku ns. taloustieteelle. 

 Ha-Joon Chang esittelee kirjassaan 9 eri talousteoriaa. Kaikki enemmän tai vähemmän poliittisia. Siis on kyse poliittisista arvotuksia sisältävistä teorioista tieteen valepuvussa.

Osa 2: 

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224176-taloustiede-ei-ole-tiede

 

Kymppitonnin palkka ei riitä elämiseen?

Uudenlainen köyhyys on todettu, eli kymmenentuhannen euron bruttopalkan saaneet joutuvat turvautumaan talousasiantuntijan apuun.

Normaalipalkkaiselle ja työttömälle tämä kuulostaa uskomattomalta. Verojen jälkeen jää tuollaisesta palkasta käteen 5000 euroa, ja sen olettaisi riittävän, vaikka puoliso olisi kotona.

Mietitäänpä hetki. Isopalkkainen johtaja, vaimo kotona kolmen lapsen kanssa. Johtajalla on iso omakotitalo (sähkölämmitteinen kaikilla herkuilla ja sähkövempaimilla), merenrantahuvila ja pari autoa. Mahdollisesti vene ja peräkärry.

Oluen optimaalinen ostoerä Wilsonin kaavalla

Optimaalisen ostoerän suuruuden selvittäminen on eräs logistiikan tyypillisimpiä ongelmatilanteita. On saatu arvioitua menekki, mutta tavarantoimittaja ei halua rakentaa putkea kahden tehtaan välille. Ratkaisuun on viisas teollisuustalousvelho Wilson keksinyt kaavan, jota hänen mukaansa Wilsonin kaavaksi nimitetään.

Ostoerä = neliöjuuri ( [2 * ostokustannus * vuotuinen tarve] / [Kappaleen varastokustannukset*Tavaran yksikköhinta] )

Suomen pseudaalinen älymystö

Koskahan Suomen poliittis-hallinnollinen pseudoälymystö oppisi ymmärtämään, mistä näissä kuvissa on kyse?  

Entä ns. taloustieteilijät? Miksi vaikenevat kun pseodoälymystö puhuu roskaa?

Kansainväliset kilpailukykyvertailut tarkastelevat vain maiden yleistä potentiaalia edistää yritysten kilpailukykyä, siis kyse on panoksista, ei tuloksista.

 

Uskonsodat ja talous

Ihmisen ominaisuuksiin kuuluu joukkoistua ja seurata jotakin virtausta. Ainakin uskonto ja politiikka ovat luoneet intohimoja kautta aikojen. Molemmat ovat joukkoistaneet ihmisiä niin voimakkaasti, että niiden vuoksi on pidetty palopuheita, murhattu ja sodittu. Niistä aiheutuneet intohimot ovat olleet suurimpia heti rakkauden jälkeen. Ihminen syntyy ilman sen suurempia intohimoja ja alussa tärkeimmät asiat ovat primitiivisiä tarpeita, kuten ruoka, juoma, lämpö ja valo.

Pysähtyneisyyden aikaa

Nykyinen zomibie-ekonomia käyttäytyy ja näyttäytyy kuin muoti-ilmiöt, mutta onkin kuin henkiin herätetty ruumis tai pakkasen kourissa oleva luonto.

Growthism - kavuismi sekin on tätä päivää ja pitää sisällään sokean kasvun tavoittelun ilman sen mielekkäämpään taustaideologiaa tai elinolojen parantamisen tavoittelua.

Pysähtyneisyys vaikuttaa nuorten elämään. Se, että nuorikin voi ostaa valtavan plasma TV:n luotolla ja mäkkäristä  halpoja hampurilaisia, ei merkitse, että seurauksena  siitä olisi onnellisempi, terveempi  ja pidempi elämä.  

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä