Yksikin fasisti on liika

En ymmärrä mitä sellaista on tapahtunut Suomessa, joka on aikaansaanut konservatiivisten ryhmien kannatuksen moisen nousun.

Äärinationalismit, fasismi ja rasismi ovat maailmalla halveksuttuja näkemyksiä. Joillekin se on muodostunut ylpeyden aiheeksi. Hiljattain näimme, kun Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja ja Suomen Sisun jäsen Toni Jalonen Virossa antamassaan puheenvuorossa sanoi olevansa etno-nationalistinen fasisti. Samalla hän totesi, ettei ole näkemystensä kanssa millään lailla yksin eikä edusta puolueensa radikaalia siipeä.

Toinen esimerkki on Päivi Räsänen, joka lausunnoillaan elvyttää uskonnollisuuden tiukkapipoista ja perinteisiin jämähtänyttä tulkintaa ja haluaa häivyttää siitä kaikenlaiset edistysaskeleet.

Mistä tämä kertoo? Ulkomaalaisten määrä Suomessa on erittäin pieni verrattuna kaikkiin Euroopan maihin, tai vaikka Lähi-idän maihin. Se ei yksin riitä syyksi perustelemaan konservatismin nousua.

Äärioikeisto on maalannut pitkään virheellisiä uhkakuvia, jossa maahanmuuttajat valloittavat Suomen (todellisuudessa suomalaisia on lähtenyt paljon enemmän maailmalle kuin mitä tänne on tultu muualta), ja jossa Suomi islamisoituu (todellisuudessa alle 1 % väestöstä luokittelee itsensä muslimiksi). Jostain syystä ihmiset ovat peloissaan, ja peli menee likaiseksi. Kaksoiskansalaiset ovat “rodullisesti epäpuhtaita”, ruotsinkieliset eivät ole “oikeita suomalaisia”. Samat perussuomalaisten läheiset ryhmittymät hyökkäävät kärkkäästi erimielisiä vastaan, esimerkiksi 2018 sain paljon heiltä vihaa niskaani twiitatessani positiiviseen sävyyn monikulttuurisuudesta ja uussuomalaisista.

Nyt pitäisi kaivaa esiin ongelman juuret. Miksi ennennäkemättömän vauraassa Suomessa on ennennäkemätön määrä natseja ihannoivia ihmisiä, jotka häiritsevät tavallisia ihmisiä uimahalleissa, kaduilla, parkkipaikoissa? Jotka syrjivät työmarkkinoilla? Tämä on huono suunta ja pian nakertaa jo Suomen mainetta tasa-arvon ja konfliktinratkaisun mallimaana.

Suomi itse on vähemmistökieli ja -kansa Euroopan reunalla, slaavien ja indoeurooppalaisten puristuksissa. Mikäli slaavit ja indoeurooppalaiset lähtevät myös nationalistiseen huumaan, Suomi on heti yksin ja ilman liittolaisia. Pilkka osuu omaan nilkkaan. Suomen pitäisi olla suvaitsevainen ja jatkaa taistelua rasismia ja fasismia vastaan, tasa-arvon puolesta, sekä ymmärtää monikulttuurisuus osaksi kansallista identiteettiä.

Mitä pitää sitten tehdä Toni Jalosen kaltaisille ulostuloille? Äärinationalismille ja ihmisten typeryydelle ei pidä taputtaa. Jalosen kaltaiset ulostulot on heti tuomittava. Toivoisin, että konservatiivisten äänten rinnalle Suomeen nousisi yhtä vahvoja, puhuttelevia liberalismia ja tasa-arvoa puolustavia ääniä, jotta meillä muillakin olisi jotain jota taputtaa. Toisaalta, moni ajattelee että Jalosta pitäisi kiittää siitä, että on nostanut päivänvaloon sen mitä on tiedetty pitkään puuhattavan pimeässä. Ehkä muutamia ääniä sataa nyt vastakkaiseen laariin.

Äärinationalistien ja  konservatiivisten ryhmittymien ulostulot ovat iso este integraatiolle, varsinkin aikana jolloin Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa eri arvioiden mukaan kipeämmin kuin koskaan.

Alan Salehzadeh

 

Alan Salehzadeh

Alan Salehzadeh on geopoliittisen alan asiantuntija, väitöskirjatutkija ja luennoitsija. Toimin akateemisen Menatto-konsultointiyrityksen johtajana. Menatto on kansainvälisiin konflikteihin erikoistunut ajatushautomo, jossa huippututkijat eri puolilta maailmaa ratkovat poikkitieteellisesti globaalin liikkuvuuden haasteita. Asiakkainamme on niin julkishallinnon organisaatioita, mediataloja, poliittisia puolueita kuin yrityksiäkin. Salehzadeh on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu