Kärkölän kirkko on helmi

Kärkölän kirkko.

Ei Hollolassa, vaan Lohjan pohjoisimmassa kolkassa, Kärkölän kylässä. Jos ajaat Helsingistä Poriin päin, muutamaa kilometria Karkkilan jälkeen näet Loukun risteyksen. Jos käännyt vasemmalle Kärköläntielle ja ajat noin kaksi kilometria, näet oikealla korkeassa paikassa olevan pienen puisen kirkon, kellotapulin ja hautausmaan.

Kärkölän kirkko ja sen hautausmaa ovat 180 metriä meren pinnan yläpuolella. Jo korkeutensa takia tämä hautausmaa ja kirkko ovat todella lähempänä taivasta kuin vaikkapa Pusulan kirkko.

Kun astuin kirkkoon ensi kertaa, muistuivat mieleen kaikenlaiset hyvin koristellut ja jopa ylelliset kirkot joissa olen ollut. Kärkölän kirkossa olin kutsuttu pohtimaan yksinkertaisuuden ja Jumalan suhdetta. Kirkko on juuri yksinkertaisuutensa takia erityinen ja kaunis.

Kärkölän kirkon historia on yhteydessä noin 18 kilometrin päässä sijaitsevaan Pusulan kirkoon. Lohjan seurakunnan verkkosivuilta luin, että Karkölän kirkko rakennetiin aikoina, jolloin ”Kärkölästä pääkirkolle Pusulaan kulki kylästä vain kinttupolku.”

Kärkölän kirkko on rakennettu vuonna 1842, ja se oli kärköläläisten yhteisponnistuksen voimannäyttö. Kirkko on rakennettu kyläläisten lahjoituksilla ja vapaaehtoistyöllä. Hirsipuut tulivat lähimetsistä ja myös naulat on tehty kylällä. Kirkon seiniä ei olla peitetty, ja siksi upeat hirsipuut ovat näkyvissä. Penkeissä näkyvät ihmisten jäljet.

Ainoastaan ainutlaatuinen saarnatuoli, laiva ja alttaritaulu ovat hankittu muualta.

Kirkon upean alttaritaulun on alkuaan Terijoen kirkkoa varten 1941 maalannut taiteilija Eeli Jaatinen. Sen aiheena on ”Jeesus tyynnyttää myrskyn Genetsaretin järvellä”. Jaatinen maalasi taulun Terijoen kirkon sakastissa, ja taulu ehti olla vain yhdessä jumalanpalveluksessa paikoillaan. Terijoki sijaitsi lähellä rintamaa, ja taulua maalatessaan taiteilija joutui ajoittain pakenemaan kranaatteja kirkon kellariin. Asukkaat ja entiset kyläläiset järjestivät keräyksen, jonka tuotolla (33000mk) he ostivat taulun Jaatiselta.

Kärkölän kirkon historiassa aistii koko maan historiaa. Kirkko kertoo myös ihmisten tahdonvoimasta ja kunnioituksesta uskoon ja toisiaan kohtaan.

Pusulan nimi oli aikoinaan Metsäkansa, ja juuri siksi Pusulassa kirkkoja tehtiin olemassa olevasta materiaalista, eli puusta.

Jos haluat lukea espanjaksi, tässä tämä linkki: Iglesia de Kärkölä, en Lohja, sencillez y Dios

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu