Vuodenvaihteen espanjakieliset laulut

Hyvää uutta vuotta 2022!

Espanjankielisissä maissa uuden vuoden juhlia varten on useita lauluja, jotka soivat kaikkialla ennen uuden vuoden aattoa ja erityisesti uudenvuoden aattona. Osa lauluista on 50- tai 60-luvulta, kuten esimerkiksi Billo’s Caracas Boysin orkesterin laulut, kuten ”Año nuevo”, joka on eriyisesti Venezuelassa ja Kolumbiassa pakollinen joulujuhlien laulu. 

Varsinainen vuodenvaihteen hymni eri Latinalaisen Amerikan espanjankielisissä maissa on kuitenkin Oswaldo Oropezan ”Faltan cinco para las doce” eli Viittä vaille 12, Nestor Zavarcen tulkitsemana. Venezuelalaisten parivaljakon laulu on vuodelta 1963.

Las campanas de la iglesia están sonando,
Anunciando que el año viejo se va
La alegría del año nuevo viene ya,
Los abrazos se confunden sin cesar…”

Yksi kappaleen koskettavimmista kohdista on kun laulaja sanoo jotenkin näin: -Anteeksi, että lähden juhlasta, mutta on jotakin mitä en voi ikinä unohtaa, äitikulta, joka odottaa minua ikuisen joulun yönä”. “Me perdonan que me vaya de la fiesta / pero hay algo que jamás podré dejar / una linda viejecita que me espera / en las noches de una eterna Navidad”.

Miljoonia ihmisiä on useiden vuosien aikana paennut ulkomaille Kuubasta,Venezuelasta ja Nicaraguasta, tai on lähtenyt ulkomaille etsimään parempaa tulevaisuutta. Takuulla tänä yönä monissa kodissa itketään, koska äiti, isä, veli, sisko tai ystävä ovat kaukana odottamassa. Myös korona on erottanyt perheitä.

Toinen tärkeä laulu on Tony Camargon ”El Año Viejo” (”Vanha vuosi” suomeksi) vuodelta 1953. Laulun sanoittaja on Crescencio Salcedo. Laulussa kiitetään vanhaa vuotta siitä hyvästä mitä se on jättänyt. Kiitetään vuohista, mustasta aasista ja hyvästä anopista. Tietenkin laulu hymyilyttää.

”Ay, yo no olvido al año viejo porque me ha dejado cosas muy buenas. Me dejó una chiva, una burra negra, una yegua blanca y una buena suegra”

Espanjassa suosituin laulu on Mecano -yhtyeen ”Un año más” eli yksi vuosi lisää. Siinä lauletaan mm. vuodenvaihteen 12 viiniryppäleiden syönnistä Puerta del Solin kellon lyönnin tahtiin. Tänä yönä Puerta del Solin aukiolle pääsee vain 7 000 ihmistä ja kasvosuojan käyttö on pakollinen. Moni jää television ääreen syömään onnen rypäleitä.

Helsingin kaupunki tiedotti, että tämän illan juhla järjestetään ilman yleisöä ja televisioidaan suorana klo 20 lähtien. En tiedä onko Darude mukana, mutta mieleen ovat jääneet ne kerrat, jolloin Daruden Sandstorm on kaikunut. Eikö se ole jo kuin Suomen vuodenvaihteen hynmi vai olisiko jo aika soittaa joku muu laulu?

Hyvää uutta vuotta kaikille!

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu