Elämys maan uumenissa

Kävin Tytyrin kaivosmuseossa. Astuin uuteen rakennukseen, laitoin kypärän päähän, pari metriä päärakennukseen ja nopealla supermodernilla hissillä alas oppaan ohjeiden mukaan.

Museokierros alkoi mahtavalla valo- ja äänishowlla jättimäisen louhoksen reunalla. ”Louhokseen mahtuisi kaksi Hartwall-areenaa.” Ennen kuin astut valoshow-huoneeseen, aseta kamerasi valmiiksi, koska pimeällä et enää ehdi. Kannatta muistuttaa lapsia, ettei rautakaiteelle kannata kiivetä ja muutenkin olemaan varovainen.
Museosta löytyy myös muita valoteoksia, vanhoja työkoneitä, kivikokoelma, lapsille tekemistä ja tilaravintola Tytyrisali johon mahtuu jopa 100 ihmistä.
Käveleminen maan uumenissa oli kuin olisi ollut toisessa avaruudessa. Kallioon louhitut käytävät olivat upeita siksi, koska niistä näki kivien pintoja, vesi tippui, mutta ei niin paljon kuin luulisi, ja pysyin koko ajan odottavalla mielellä. Mitä seuraavaksi näen ja kuulen?
Meidän opas oli loistava ja opimme paljon Tytyrin kaivoksen historiasta, toiminnasta ja samalla vähäsen enemmän Lohjan kehityksestä. Kierroksella oli mukana kaksi ryhmää, joissa kummassakin oli yli 30 ihmistä. Museo teki vaikutuksen minuun ja ilmeisesti myös muihin vierailijoihin. Kierros oli elämys.
Maailmassa on kaivosmuseoita, mutta en tiedä, onko muita kaivosmuseoita, jotka sijaitsisivat toiminnassa olevassa kaivoksessa ja jossa louhittaisiin kalkkikiveä. Jos jotakin jäin kaipaamaan, oli nähdä kuinka tänä päivänä työtä tehdään. Museossa voisi olla huone, jossa olisi videoesityksiä nykypäivän kaivostoiminnasta ja kalkkikiven käytöstä. Vierailu antoi paljon pohtimisaiheita, myös siksi, että viime päivinä paikallislehdissä on ollut keskusteluja Tytyrin elämyskaivoksen toiminnasta, sekä tulevaisuudesta.
amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 äänellä SDP:n ensimmäinen varasijan Lohjalla. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ahonpään ja Karisjärven työväenyhdistyksen varapuheenjohtaja Ikkalan kyläyhistyksen sihteeri Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu