Joululiinan historiasta

Tiedätkö jotakin tästä kuosista?

Suomalaisen joulukankaan historiasta ei löydy kovin paljon tietoa. Hopeapeilin joulun verkkosivuilla sanotaan, että vanhimpia jouluisia painokankaita myytiin metritavarana 1920 -luvulta alkaen. ”Valkopohjaiselle kreppimäiselle puuvillakankaille oli painettu pitkittäin juokseva kuvio, jossa saattoi olla juhlivia tonttuja, joulukelloja tai muuta joulun teemaan sopivaa.”

Sanotaan myös, että Porin puuvillan lisäksi Finlayson, Tampela ja Vaasan Puuvillatehdas ovat valmistaneet painettuja joulutekstiileitä. Ja kaikki nämä tekstiilitehtaat olivat Suomessa. Oi niitä aikoja!
 
Aini Vaari suunnitteli joululiinoja Finlayson-Forssalle. Porin Puuvillassa Raili Konttinen suunnitteli tonttukuoseja. Myöhemmin Mirja Vänni ja Anneli Airikka-Lämmi ovat suunnittelleet joulutekstiileitä.
 
Kuvassa oleva joululiina on vanha. Miltä vuodelta se mahtaa olla, ja olisiko se Suomessa tehty vai muualla?
 
Myös tekstiilit tekevät joulun ja muiden juhlien tunnelman.
0
amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu