Miksi Annan nimipäivä on 9.12. eikä 15.12.?
Annan nimipäivällä on Suomessa pitkä historia. Ennen vanhaa Annan nimipäivä oli 15.12., mutta nykyisin se on 9.12. Olisi mielenkiintoista tietää miksi Annan nimipäivää vaihdettiin.
”Kun Annan päivää juhlittiin vielä vanhalla paikallaan 15.12., oli tapana aloittaa jouluvalmistelut viimeistään ”annana”. Tapana oli mennä aikaisin edellisenä iltana nukkumaan, jotta talonväki saattoi herätä keskiyön vaiheilla leipomaan ja valmistamaan jouluoluita. Annan päivän perinteeseen kuului valmistaa joululeivät, joista yhteen tehtiin ”joulusilmät” eli muotoiltiin ihmisen kasvot leipään. Tämä leipä syötiin sitten jouluna. Eräs sanonta kuuluukin: ”Annana oluet pannaan, jouluna joukolla juodaan.”
Miksi Annan päivä ylipäänsä on joulukuussa, on hyvä kysymys.
Täkäläiseen katoliseen pyhimyskalenteriin Annan päivä oli sijoitettu viidennelletoista päivälle ainakin jo vuonna 1424. Luterilaisessa Ruotsissa se siirrettiin yhdeksännelle päivälle vuonna 1708.
Etelä- ja Keski-Euroopan katolisissa kirkoissa Annan päivä on kuitenkin aina ollut heinäkuussa.
Myöhästyneet nimipäiväonnittelut kirjoittajalle joka tapauksessa!
Ilmoita asiaton viesti
Buena suerte, aunque sea un poco tarde.
Ilmoita asiaton viesti
Gracias.
Onni espanjaksi on ”suerte” ja ”felicidad”. Onnitteluissa sanotaan ”¡Felicidades! Tässä tapauksessa ”¡Feliz Día de tu Santo! (Hyvää nimipäivää!). Sanotaan ”buena suerte” shemppaustarkoituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Onnea, vaikka se olisi hieman myöhäistä. Kommentin #145887 käännös. Niin myös minulta.
9.12. Annan nimestä on sievä värsy (Nimipäiväkirja Arvo Kankainen Karisto 1947):
A rmas kevätaika
N uoruutesi on.
N auti kirkkaudesta
A alla auringon.
Tutkiskelin useita nimipäiväkirjoja ja näyttää siltä, että vahvempi perinne suomalaisessa kalenterissa on päivämäärälle 9.12. kuin muulle päivälle. Myöhäistä ei ole koskaan nimipäivästä onnitella, onhan se taas tulossa ensi vuonna!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos vastauksesta ja onnittelusta! Hyvää uutta vuotta kaikille!
Ilmoita asiaton viesti