Miksi hernesopan jälkiruoka on pannari?

Hernesoppa ja pannukakku

Suomessa on erikoisia perinteitä, enkä nyt tarkoita eukonkantoa tai saappaan heittoa. Suomessa on muita perinteitä, josta ulkomailla tiedetään vähän. Yksi niistä erikoisia perinteita on se, että torstaisin syödään hernesoppaa ja pannukakkua.

Ystävien avulla nyt tiedän, että perinne on vanha ja se liittyy paastoamiseen. Koska perjantai oli perinteisesti paastoamispäivä, niin torstaina syötiin tuhtia hernesoppaa. Jossain kirjoituksissa arvellaan, että hernesopan suosio johtui Ruotsin kuninkaan käskystä, että tortaisin piti syödä hernesoppaa, koska herneita oli yllin kyllin.

Sanotaan myös, että herneitä käyettiin valuuttana ja koska herneita oli tarjoilla, sitä myös syötiin.

Latinalaisen Amerikan maissa herneitä ei tuoteta eikä hernesoppaa tunneta. Tokihan siellä on muut palkokasvit suuressa suosiossa. Kuuba on kuitenkin poikkeus. Siellä on syöty hernesoppaa, koska herneitä on tuotu Venäjältä. Monella kuubalaisilla on viha-rakkaussuhde hernesoppaan. Sitä syötiin, kun ei ollut muuta tarjoilla.

Suomessa osataan tehdä herkullista hernesoppaa ja torstaisin hernesoppa on yksi syy käydä testamassa ruokaloiden ja ravintoloiden hernesoppaa. Sen sijaan minulla ei ole vielä aavistusta mistä johtuu, että hernesopan jälkiruokana on pannukakku. Ei huonoa!

Espanjaksi: La sopa tradicional de los jueves en Finlandia

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu