Mistä tulee västäräkin nimi?

Västäräkki

En ole ainut ihminen joka on huomannut että västäräkit ovat kovia kylpemään. Raumalaisessa lehdessä sanotaan, että höyhenpuku tarvitsee säännöllistä puhdistusta ja kostutusta, muuten se ei pysy siistinä ja kiiltävänä.

Västäräkki saapuu Suomeen keväällä. Sanotaanhan ”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään”.

Espanjaan ja muihin Välimeren alueisiin västäräkki saapuu syksyllä ja ilmoittaa siellä ilmojen kylmenemisestä. Siksi västäräkillä on espanjaksi erikoisia nimiä, kuten ”lumitökki” (tämä on appini antama nimi linnulle, joka koskettaa maata hännällä) eli ”aguzanieves” tai ”pajarita de las nieves” eli lumilintu. Kaikista nimistä erikoisin on ”valkoinen pesijä” eli ”lavandera blanca”. Espanjan Bird Lifen sivustolla selitetään, että nimi ”valkoinen pesijä” johtuu siitä, että västäräkkiä tavataan vesien läheisyydessä.

Alla olevassa linkissä joku kysyy, että miksi västäräkillä on niin ruma nimi. Mistä se tulee? Kuka lintujen inhoaja sen on antanut? Västäräkki on ihan hyvä nimi. Sillä voi ainakin harjoitella suomen kielen ääntämistä.

https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/vastarakki

Luin, että Espanjassa on erilaisia uskomuksia västäräkeistä. Ennen vanhaan joissakin kylissä uskottiin että jos joku tappoi västäräkin, rangaistukseksi hänen paras kotieläimensä tai sukulaisensa kuolisi. Parasta oli jättää nämä linnut rauhaan.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu