Mistä tulee västäräkin nimi?
En ole ainut ihminen joka on huomannut että västäräkit ovat kovia kylpemään. Raumalaisessa lehdessä sanotaan, että höyhenpuku tarvitsee säännöllistä puhdistusta ja kostutusta, muuten se ei pysy siistinä ja kiiltävänä.
Västäräkki saapuu Suomeen keväällä. Sanotaanhan ”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään”.
Espanjaan ja muihin Välimeren alueisiin västäräkki saapuu syksyllä ja ilmoittaa siellä ilmojen kylmenemisestä. Siksi västäräkillä on espanjaksi erikoisia nimiä, kuten ”lumitökki” (tämä on appini antama nimi linnulle, joka koskettaa maata hännällä) eli ”aguzanieves” tai ”pajarita de las nieves” eli lumilintu. Kaikista nimistä erikoisin on ”valkoinen pesijä” eli ”lavandera blanca”. Espanjan Bird Lifen sivustolla selitetään, että nimi ”valkoinen pesijä” johtuu siitä, että västäräkkiä tavataan vesien läheisyydessä.
Alla olevassa linkissä joku kysyy, että miksi västäräkillä on niin ruma nimi. Mistä se tulee? Kuka lintujen inhoaja sen on antanut? Västäräkki on ihan hyvä nimi. Sillä voi ainakin harjoitella suomen kielen ääntämistä.
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/vastarakki
Luin, että Espanjassa on erilaisia uskomuksia västäräkeistä. Ennen vanhaan joissakin kylissä uskottiin että jos joku tappoi västäräkin, rangaistukseksi hänen paras kotieläimensä tai sukulaisensa kuolisi. Parasta oli jättää nämä linnut rauhaan.
Västäräkki on mustarastaan ohella suosikkilintuni. Kevään tietää olevan pitkällä, kun ensimmäisen näkee.
Pihallani on aina astia noita kylpyjä varten. Hauskaa seurattavaa on kyseinen toiminta. Västäräkki ei ole erityisen arka lintu.
Ilmoita asiaton viesti
Myös meidän pihallamme pesii ainakin yksi vastaräkkipariskunta. En ole vielä keksinyt missä niiden pesä on. Viime kesänä niillä oli ainakin neljä poikasta.
”Västäräkki on mustarastaan ohella suosikkilintuni.” Minun on punarinta. Se on kuin sadusta tullut olento. Aiemmin en ollut kovin kiinnostunut linnuista, mutta viime vuonna hurahdin luintuihin ja muistan kuinka yhtenä aamuna punarinta tuli ikkunan eteen ja hieräisin silmiäni. En vain voinut uskoa sitä todeksi! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Punarinta ansaitsee kyllä huomionsa.
Käki on myös aina hienoa kuultavaa. Varma tulevan kesän merkkiääni.
Lisääntymistavasta voidaan sitten olla monta mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Otaksun, että lähes kaikki linnut kylpevät.
Lapsena oli elättiharakka. Saatuaan pesuvadillisen vettä eteensä pomppasi heti kylpemään, vaikka olikin vielä keskenkasvuinen.
Silläkin peseytyminen oli geeneissä.
Hullunrohkea lintu, jonka olen nähnyt ahdistelevan moninverroin suurempaa haukkaakin.
”Västäräkki-nimen ”antajaa” ei saada enää selville ja tilille, sillä sana kuuluu hyvin vanhoihin suomalais-ugrilaista perua oleviin linnunnimiin, ja sillä on siis ikää tuhansia vuosia.”
https://www.kotus.fi/nyt/kysymyksia_ja_vastauksia/sanojen_alkuperasta/vastarakki
Ilmoita asiaton viesti
Kansanomaisten nimien alkuperä on helpommin ymmärrettävissä, meilläpäin västäräkki on ”kallonpotkottaja” tai ”keikkupyrstö”.
Linnun ilmaantuminen on jokavuotinen vahvin lupaus keväästä. Olen pannut pihapiiriini useamman västäräkinpöntön, mutta eivät ne kelpaa. Saunan räppänässä on vakituinen pesäpaikka, samoin peltikaton auki olevassa saumakohdassa jonne liu’utaan katon harjalta peffallaan pyrstö peltikattoa viistäen niin että äänestä kuulee kun kallonpotkottaja palaa pesäänsä.
Kesyjä ovat kuin mitkä, eivät kunnioita edes kahden metrin suojarajaa. Olen myös huomannut että kulkevat ruohonleikkaajan perässä vähän kuin lokit seuraavat traktoria peltoa käännettäessä, kai sieltä nurmikosta lentelee sitten ötököitä ateriaksi.
Sympaattisia otuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Saunan räppänä kuulostaa erikoiselta paikalta, varsinkin, jos sauna on ahkerassa käytössä. Olisiko saunan lämpö se tärkeä tekijä?
Ilmoita asiaton viesti
Uskoisin että se västäräkin silmissä on vain sopiva kolo. Räppänä avataan ja suljetaan sisäpuolelta ja sen tehtävä on tuoda raitista ilmaa saunaan, en usko että se on valikoitunut juuri lämmön takia.
Vaikka onhan se luksusta kun luontokappaleella on pari kertaa viikossa oma saunavuoro.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa-ha. Minä tiedän mistä västäräkin nimi tulee! Se on sanan vastarakki pari. Sen on antanut muinaiskuninkaalliset, joilla on ollut sisarellisia sukukiistoja ja leikillisesti iät ajat ollut ja on. Sisar joka on ”aina oikeassa” sanoo sisartaan vastarakiksi eli västäräkiksi. Sisaren oma mielilintunen varmaankin varpunen.
Ilmoita asiaton viesti
Tarja, olisiko se siis suku ”vastarannan kiiskille” vai kuinka?
”Kansanrunousarkistoon on taltioitu Kiuruvedeltä sanonta vuodelta 1922: ” Tuo se on ainainen vastarannan kiiski.”
https://yle.fi/uutiset/3-5068978
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä samasta asiasta sinänsä on kyse, mutta vastarakki (västäräkki) on spesifisempi tarkoittaen nimenomaan sisarta. Käsittääkseni Suomessa ja suomen kielellä on paljon vanhempia sanontoja kuin yleensä tullaan ajatelleeksi. Kirjallinen perinne suomen kielellä ei ole kovin pitkä, vasta Mikael Agricolan ajalta 1500-luvun jälkeen. 1500-luku on ollut Suomessa kulttuurin heräämisen aikaa, kun suomen kieli on alkanut nousta myös kirjoitetuksi kieleksi ollen sitä ennen vanhan kansan puhuttua kieltä. Suomalaiset käsittääkseni perimmältään luonnon kansana on hyvä kuljettamaan mukanaan perinnetietoa suullisenakin tietona. Näemme nykyään jatkuvasti kulttuurisia ilmaisuja, jotka ovat vahvuudeltaan melko alkukantaisia.
Ilmoita asiaton viesti