Sudenkorentojen taika

Tunnistatko?

Olin järvellä, jonka rannalla oli monenlaisia sudenkorentoja. Joka kesä, kun olen nähnyt noita erikoisia olentoja, olen miettinyt, mistä tuo erikoinen lajinimi tulee. Luin kotimaisten kielten nettisivuilta, että korento tarkoittaa tankoa. Onhan sudenkorento kuin lentävä keppi. Miksi sitten nimessä esiintyy sana susi?

”Maamiehen mukaan selitys on siinä, että sudenkorentojen uskottiin tuovan onnettomuutta, syövän jyviä tähkäpäistä ja tekevän kaikkea muuta pahaa. Tähän viittaavat myös sudenkorennon muut murteissa esiintyvät nimitykset kuten pirunpuntari ja pahanhevonen sekä ruotsin trollslända (”noidan värttinä”) ja englannin dragon-fly (”lohikäärmekärpänen”).

Espanjaksi sudenkorento on mm. ”libélula”, joka tulee latinan kielen sanasta ”Iibella” eli vaaka. Pysyyhän sudenkorento paikallaan ilmassa täydellisessä tasapainossa.

Sudenkorennot ovat kiehtovia eläimiä, ja kuten moni lintu, ne syövät hyönteisiä. Kolme vuotta sitten suomalais-ruotsalaisessa tutkimuksessa selvitettiin, että sudenkorennon ruokalistalla on yli 40 hyönteislajia.

Myös espanjankielisessä maailmassa sudenkorentoihin liittyy kaikenlaisia uskomuksia, kuten se, että ne elävät vain päivän tai se, että ennen vanhaan uskottiin, että sudenkorennot tulivat yöllä ompelemaan ilkeiden lasten suut kiinni, jne. Onhan neidonkorento espanjaksi pirun hevonen eli ”caballito del diablo”.

Neidonkorento

Jos haluat lukea espanjassa, tässä tämä: Descubriendo Suomi

Lisään tähän pari valokuvaa Ikkalan Kotojärven ympärillä olevista sudenkorennoista. Kävin tänä aamuna (28.6.2020) kävelemässä.

Voisi olla suklakoipikorento (Platycnemididae)
+1
amgs
Sitoutumaton Lohja
Ehdolla kuntavaaleissa

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä.
Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen
Lohjan vammaisneuvoston jäsen
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu