Uudenvuoden perinteistä

Hyvää uutta vuotta!

Uusi vuosi uudet kujeet, sanotaan. Vuoden vaihteessa moni tekee lupauksia ja toiset toivovat jotakin hyvää.

Kysyin eräältä kaveriltani suomalaisista uudenvuoden perinteistä, ja lista oli mukavan pitkä. Osa perinteistä on jo jäänyt historiaan, mutta niistä kerrotaan uusille sukupolville, kuten uskomuksesta, että ennen vanhaa uskottiin, että jos uutena vuotena oli kirkas tähtitaivas, seuraavana vuonna sato tulisi olemaan hyvä. Saunan vihta heitettiin katolle, ja sen asennosta ennustettiin tulevan vuoden tapahtumia.

Osa uudenvuoden perinteistä on myös saanut uusia muotoja. Muistan kuinka vuosia sitten sain uutena vuotena lahjaksi tinakenkiä; yksi hevosenkenkä per perheen jäsen. Uudenvuodentinoja ei enää juuri myydä tinan sisältämän myrkyn vuoksi, mutta nykyisin moni valaa sokeria, steariinia tai hunajan vahaa.

Ylen nettisivuilla on pitkä kirjoitus uudenvuoden vanhoista perinteistä ja siinä kerrotaan. Kunka erilaisten esineiden avulla on ennustettu. ”Erilaisia enteellisiä esineitä, kuten sormus,kätkettiin 12 kahvikupin alle. Se mitä kupin alta paljastui, kertoimitä tulevana vuonna on luvassa. Esimerkiksi sormus merkitsikihloja, rikkinäinen paperin pala köyhyyttä, havu hautajaisia,raha rikkautta, musta kangaspala surua ja punainen iloa.”Kuulemma on vielä olemassa perheitä, joissa on tapana ennustaa tulevaa näin.

Ihmisiä kiehtoo tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, ja onhan se vuoden vaihtuminen merkittävä hetki elämässämme. Muistan, kuinka aikoinaan vuonna 1999 toivotimme suurin odotuksin uuden vuosituhannen tervetulleeksi. Moni meistä on saanut tuon hetken jälkeen elää monta onnellista vuotta. Toivottavasti onnemme jatkuu, sillä ennen vanhaa uskottiin, että onni oli rajallinen ja vain tietyille määrätty. Mutta eikö sanota myös, että jokainen on oman onnensa seppä?

Avataan siis ikkunat ja ovet ja heitetään väistyvän vuoden murheet pois. Hyvät muistot väistyvästä vuodesta auttavat meitä eteenpäin tulevana vuonna.

 

Viime vuoden uudenvuoden juhla Helsingissä

Menestyksekästä vuotta 2020 kaikille!

Jos haluat lukea espanjaksi tai kertoa espanjankielisille kavereillesi suomalaisista uudenvuoden perinteistä, tämä tässä: Despedida del año a la finlandesa

amgs

Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja. Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta. Kuntavaaleissa 2017 sain 112 ääntä. Lohjan kaupunginhallituksen varajäsen Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen Lohjan vammaisneuvoston jäsen Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen Kotisivu: <a href="http://anasorainen.blogspot.fi/" title="http://anasorainen.blogspot.fi/">http://anasorainen.blogspot.fi/</a> tai <a href="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/" title="https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/author/anamariagutierrezsorainen/">https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu