Hjalmar Munsterhjelmin – taivaan ja maan maalari

Hämeenlinnan taidemuseossa avautui juhannuksen kynnykselle kesänäyttely Hjalmar Munsterhjelmin (1840-1905) maisemista. Esillä on kaikkiaan 110 teosta noin 1400 teoksesta. Näyttelyssä on merkittäviä teoslainoja, muun muassa kolme teosta presidentinlinnasta Ateneumin ja Turun taidemuseon sekä yksityisten omistajien ohella.

Vaikka Hjalmar Munsterhjelm on maalannut suomalaisen maiseman ihmisten mielikuviin, hänen teoksiaan on ollut harvahkosti esillä. Hämeenlinnan kesänäyttely on ensimmäinen iso näyttely vuoden 1990 jälkeen.

Laajan teosvalikoiman katsoja pääsee mieleenpainuvalle matkalle maisemamaalauksen suomalaiseen historiaan, sillä Munsterhjelm teki pitkän uran, maalasi paljon ja eteni ajassaankin. Esimerkiksi nimet Berndt Lindholm, Victor Westerholm ja Hjalmar Munsterhjelm yhdistyvät kaikki suomalaiseen maisemaan. Mutta kuka oli kuka, onkin kysymys itsessään. Hämeenlinnan näyttelyssä rakastetusta Munsterhjelmista kasvaa upea taiteilijakuva, jolla on oma erityinen taiteilijuutensa.

Millainen on suomalainen maisema 1800-luvulla? Teokset paljastavat kuulaat taivaat ja kuutamot, kuultavat vedet ja meret ja hämäläisten maisemien pehmeät maisemaviivat, ihmisen asuttaman ympäristön. Kun on nähnyt ”kaiken” taiteen jälkeen Munsterhjelmin, voi huokaista mielessään, että ennen oli kaunista, kauniimpaa. Eli katsoja pohtii väistämättä, mikä on kaunista, onko se samaa kuin plus sata vuotta sitten ja mitä on kuvien takana. Itse näen maiseman pukeutuneena nousevaan kansallistunteeseen, rakkauden omaan maahan ja sen ääriviivoihin. Olkoot sitten stereotyyppistä maiseman tallennusta, mutta 1800-luvulla se oli kaivattua ja uutta. Munsterhjelm oli sitä paitsi ammattitaiteilija, taidekoulun käynyt.

Seuraava kysymys kuuluu, mistä Munsterhjelmin maisema on tehty? Hämäläisestä pellosta, järvestä, Tuuloksen kuvista ja meren rannoista. Matkustelija-Munsterhjelmin mukana pääsee myös saksalaiseen idylliin, talveen ja kesään. Kaikki tämä kukkii museon seinillä. Sisäistyneempi tarkastelu jättää vahvat jäljet kauniisti kulkevasta, taitavasta pensselistä, rakkaudesta valoon ja perspektiiviin. Vaikka Munsterhjelmin teoksia on toista tuhatta, kansakunnan muistissa suomalaisella maisemalla usein Munsterhjelmin maalaamat kasvot.

Näyttely todistaa – jälleen kerran, että vaikka tutuista tutuin taiteilija ja hänen teoksensa istutetaan laajaksi koosteeksi nähtäville, uusi taiteilija astuu näyttämölle. Näin Hämeenlinnassakin Munsterhjelmin kanssa. Kouliintunut pensseli teki varmasti paljon rutiinimaalauksia, mutta se ei ole kovin tärkeätä, vaan kokonaisuus, joka on nähtävillä. Voi iloisesti todeta, että mahtava Munsterhjelm! Hän piti tyylistään kiinni, kehitti sitä ja tauluilla on tarinat kuten myös vesillä, merillä ja vuodenajoilla. Sitä paitsi Munsterhjelm eli todella kiinnostavan ajanjakson, mikä näkyy kyllä teosten tyyleissä. Vanha ja nuori taiteilija ovat erilaisia, vaikkakin uskollisia itselleen.

Hjalmar Munsterhjelmistä julkaistiin näyttelyn seuraksi Hämeenlinnan taidemuseon kustantama taidekirjan Hjalmar Munsterhjelm, jonka kirjoittajat ovat Teppo Jokinen, Ville Lukkarinen, Anne-Maria Pennonen, Hanne Tikkala ja Katariina Johde.

On kiitettävää, että tämän päivän asiantuntijakirjoittajat ovat paneutuneet aiheeseen ja tuottaneet Munsterhjelmista hienon teoksen, jossa taitelijan kuva tarkentuu, kuten myös hänen teostensa taustat. Historiat tarvitsevat sukupolviset tulkinnat, joilla tarkennetaan menneisyyttä. Tätä teosta tarvitaan varmasti.

Tämä näyttely rikastuttaa ja ihastuttaa, ja se kuuluu sarjaan kesänäyttelyjen kesänäyttely!

www.hameenlinnantaidemuseo.fi

Hjalmar Munsterhjelm 14.6. – 15.9.2019

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu