Janakkalan Barokki soi jälleen kokonaisena!
X Janakkalan Barokki soi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna täysipainoisena, viiden konserttikokonaisuuden laajuudessa. Barokin järjestäjä Helsingin Barokkiorkesteri HeBo oli koostanut jälleen hienot sukellukset barokkimusiikin ytimiin ja tarjosi moniulotteisen konserttikokonaisuuden.
Dresdenin virtuoosit soittivat tämän vuoden barokit alkuun perjantaina 1.7. Zefira Valova, viulu, Yavor Genov, luuttu ja Aapo Häkkinen, cembalo ja urut saivat yleisön suonet sykkimään myöhäisbarokin rytmeillä. Ohjelmisto oli hyvin rakennettu; siinä oli kaikkea: tutun kuuloisia melodioita, tanssillisuutta, viulun virtuoosisuutta, barokin kutsuvia rytmejä. Konsertista jäi mieleen vaivaton soitto, rakkautta barokkiin ja uskomattoman taidokkaat muusikot.
Westhoffin teos g-mollisonaatti avasi tämän konsertin. G-mollisonaatti on kaunissointinen sonaatti, jossa continuon paikka oli Aapo Häkkisen uruilla.
Häkkinen soitti myös Johann Caspar Kerllin toccatan cembalolle. Teoksessa oli hauskan kromaattisia kulkuja. Häkkisen cembaloa kuuntelee aina mielellään, niin nytkin, vaikka teos ei olisi ns. ”suuri”.
Zefira Valova loisti Johann Paul Westhoffin tanssisarjassa Le Mercure Galant, pelkästään viululle sävelletyssä teoksessa. Uskomattoman taitava Valova näytti kaksoisotteillaan, miten viulu soi ja soi.
Mieleen jäi Johann Georg Pisendelin sonaatista viululle ja basso continuolle osasta Allegro kiinnostavat rytmivaihdokset ja polyfonian puolelle menevät sointukulut. Oli hieno veto jälleen Valovan viululta. Sokerina pohjalla tässä konsertissa oli Fransesco Maria Veracinin Sonaatti IX C-duuri. Teos on todella barokkia loistavimmillaan. Soitinyhdistelmä, hienot rytmivaihdokset ja viuluvirtuoosiosuudet – on pakko käyttää superlatiiveja soittajien tulkinnasta. Vivace-osa on sävelletty viululle. Valovan viulu jaksoi yllättää yhä uudelleen villillä menolla ja temperamentilla.
Luutisti oli Yavor Genov. Kun keskittyi kuuntelemaan hänen luuttuaan, löysi hienon yhtyesoittajan, tietysti. Luuttu soi kauniin syvänä ja ilman hänen hienoja tulkintojaan ilta olisi ollut värittömämpi.
Ja saimmehan aplodipalkkaa. Arcangelo Corellin La Follia soi ylimääräisenä illan päätteeksi. Olipa upea perjantai-ilta.
Sciento Italiano
oli Croatian Baroque Ensemblen juhlaa lauantaina 2.7. Ensemblessa soittavat Laura Vadjon, viulu, Helga Korbar, viulu, Stjepan Nodilo, nokkahuilut, Mauro Colantonio, viola da gamba, Pavao Mašić, cembalo ja urut sekä sopraano Nikolina Hrkac. Italialainen musiikki soi tässä illassa, sillä kuuluihan Kroatia joskus Venetsialle.
Tämän illan ohjelmisto oli kuulijalle perjantaita vaateliaampi. Giovanni Paolo Ciman sonaatti oli aaltoilevaa, verkkaista kerrontaa. Helmenä olivat viulut ja niiden soittajat Laura Vadjon ja Helga Korbar. Dario Castellon X sonaatti säteili Pavao Mašićin cembalolla, erityisesti sonaatin toinen osa.
Girolamo Frescobaldia varmasti moni odotti. Viulu, gamba ja cembalo juhlivat. Cento partite sopra Passacaglia ”puhui” rytmeillään, kuten barokilta odotetaan.
Mutta lauantai-illan tähti oli Nikolina Hrakacin kauniisti soiva lyyrinen sopraano, ja hänen loistava barokkitekniikkansa. Benedetto Ferrarin Amanti, io vi so dire, monipolvinen laulu rakastamisesta, vei mukanaan. Hrakacin äänessä on vetovoimaa, ja hän laulaa vaivattomasti ja tyylin mukaisesti. Alessandro Melanin kolmen resitatiivin ja aarina kokonaisuus koko yhtyeen säestämänä täytti odotukset: kirkko täyttyi musiikista kattoa myöten.
Ilta päättyi satakielen lauluun, kuten kesäiltaan kuuluu. Quell´usignuolo on Antonio Caldaran taitavaa käsialaa, onhan hän noin 100 oopperan säveltäjä. Satakieli sai siivet Nikolina Hrakacin äänellä, joka kiipesi kirkon holveihin, täytti kuulijan korvat, oli kaunis. Aariaa säestivät nokkahuilut. Tämä aaria taisi jättää muistijäljen läsnäolevien musiikkimuistiin. Hrakac oli unohtumaton huimaan nousuun yltävällä sopraanollaan.
HeBon taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen tietää, mistä kiinnostavaa vanhaa musiikkia löytyy ja ketkä sitä esittävät. X Janakkalan Barokki osoitti jälleen etevyytensä vanhan musiikin festivaalin tekijänä.
www.hebo.fi
Kommentit (0)