Levyuutuus: Kuusi kuvaa Tauno Marttisen orkesterituotannosta

Säveltäjä Tauno Marttinen on tunnettu, toisaalta tuntematon säveltäjänä. Nimi on tuttu, mutta musiikki on vähemmän tuttua.  Hänen tuotannossaan on edelleen kantaesitystä odottavia teoksia, eikä noin 900 teoksesta ole äänitetty kuin vähäinen osa.

Finlandia Classics on tuottanut juuri ilmestyneen levykoosteen kuudesta keskeisestä Tauno Marttisen orkesteriteoksesta. Tätä julkaisua on helppo kiittää Suomalaiseksi Kulttuuriteoksi, sillä kun tämän päivän aikaperspektiivistä kuuntelee ja arvioi Marttista, hänen musiikkinsa kasvaa kasvamistaan olemalla aito 60-lukulainen. Tauno Marttinen on hyvin omaperäinen, omasta ajastaan sen haasteista nouseva säveltäjä, joka kiinnostavan moniulotteinen edelleen. Tai ehkä vasta nyt?

Levylle on tallennettu Linnunrata (1960-61), Rembrandt (1962), Fauni (1965), Dalai Lama (1966), Kokko, ilman lintu, opus 1 (1956) ja Väinämöisen synty (1981).

Levyn teokset ovat Yleisradion äänittämiä. Ylimääräisiä ääni ei kuulu, sillä kokonaisuus on teknisesti taitavasti toteutettu, moitteeton. Teokset ovat tasapainossa suhteessa toisiinsa ja orkesterin ja soitinten äänet kuuluvat kirkkaina ja tarkkoina.

Ilmestyneen levyn matkassa Marttisen musiikki avautuu hyvin ja kuulija tajuaa, että siinä on jotain hyvin, hyvin suomalaista, ja samalla inhimillistä pyrkimystä sielullisuuteen, maailman alkuvoimaan. Teokset on valittu taiten puhuttelemaan kuulijaansa, ja myös edustamaan Marttisen sävellyksiä.

Vanhin levyn teoksista on Kokko, ilman lintu, jonka taltiointi on vuodelta 1996. Kapellimestari on Petri Sakari ja solisti mezzosopraano Eeva-Liisa Saarinen. Kalevalaista kalevalaisin teos vetää mielen perimmäisille poluille, atavistiseen maailmaan. Saarinen tekee hienon tulkinnan lauluosuudessa, jossa todella tarvitaan taitoa ja särmää.

Ehkä samaan atavistiseen maailmaan päätyy myös Linnunradassa, jonka kapellimestarina on Tuomas Hannikainen. Jos ei ole kuullut aiemmin Linnunrataa, huomaa, miten se vie mennessään maailman synnyn alkulähteille, moniääniseen kirkkauteen.  Toki usea säveltäjä on lähentynyt teoksissaan avaruutta, mutta Marttinen luo siitä marttismaisen monimielisen.

Teosvalinnat tähän levyyn ovat varmasti oikein valittu. Sello soi upeana molemmissa selloteoksissa. Rembrandt orkesteri-sello-kokonaisuutena alkuperäisen käsikirjoituksen mukaisena sai ensimmäisen äänityksen. Toivottavasti teos kantaa myös uusille kosnerttilavoille, sillä sello on aito, suurella soitolla puhuva solisti.

Marttisen ainoa sellokonsertto Dalai Lama on myös levyllä, Seppo Laamanen solistina. Alkuperäinen sellolle ja orkesterille sävelletty konserttiversio sai ensimmäisen levyjulkisuutensa. Tallenteessa kapellimestarina on Erik Cronvall. Myös Dalai Laman moni kuulee ensimmäistä kertaa levyllä – ja ensimmäistä kertaa yleensä. Konserttoon voi liittää mielleyhtymän puhdistunut, kirkas, sovittava ja sopusointu. Soisi, että konserton voisi kuulla ”elävänäkin”.

Kun arvioi levyä, pitäisi arvioida esityksiä eikä säveltäjää. Mutta kun Marttista kuulee harvakseltaan ja hänen suuria teoksiaan vielä harvemmin, pysähtyy väistämättä itse teosten tuottamaan mielenmaisemaan. Marttista on tituleerattu syystä shamaaniksi. Hänen musiikissaan on noitaa, alkukantaisuutta ja huumoria. Rytmit ja askellukset ovat puhuttelevia, kun ne oppii kuulemaan. Marttisen musiikin tunnistaa.

Tämä levy on tarpeellinen ja tärkeä, sillä siinä on viisi teosta ensimmäistä kertaa levytettyinä. Upea levy tämä Tauno Marttisen musiikin kuuden orkesteriteoksen kokonaisuus. Säveltäjä Tauno Marttinen on suuren yleisön arvoinen tuttavuus!

P.S. Henkilökohtainen muisto. Oli Tauno Marttisen 95-vuotisjuhlakonsertti Finlandia-talolla vuonna 2008. Konsertissa kantaesityksenä sinfonia nro 4. Kapellimestari oli Sakari Oramo. Kun kantaesityksen saaneen sinfonian viimeiset tahdit hävisivät, yleisö oli aivan hiljaa. Mykistävän hieno sinfonia yllätti. Sitten yleisön joukossa istunut EsaPekka Salonen nousi taputtamaan. Sali seurasi. Säveltäjä istui ylhäällä pyörätuolissaan… Hän oli vielä kuulemassa neljännen kantaesitystä. Läsnäolijat eivät unohda.

Tuottaja Finlandia Classics / Tero Halvorsen.

 

 

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu