Marja Toivio toi Agneksen julkisuuteen
Kyse on talven selkään ilmestyneestä uudesta historiakirja-romaanista, kirjailija Marja Toivion uutuudesta, joka on saanut rutkasti ansaittua julkisuutta. Agnes, ensimmäinen naisjuristi on tositarina naisen paikasta korkeakoulutettujen juristien keskuudessa.
Agnes Lundell eli kiintoisan vaiheen suomalaista historiaa eli vuodet 1878 – 1936, joihin sisältyy myös kiintoisa vaihe kulttuuria ja ennen kaikkea yhteiskunnallinen murros. Yhteiskunta liikkui moneen suuntaan ja ihmiset sen mukana. Marja Toivion romaani on myös kehityskertomus, sillä Agnes on pioneerinainen ja juristikunnassa tienraivaaja, kätevä sellainen.
Vaatimattomista oloista lähtenyt Agnes oli sinnikäs, realisti, etevä ja hyvällä mielikuvituksella varustettu nainen. Ei hän muuten olisi kehittänyt itselleen elämää, jossa oma tie akateemisena naisena oli raivattava lähes porras portaalta vanhoillisessa tuomioistuinlaitoksessa.
Lukija jää ihailemaan työmäärää, jonka Toivio on laittanut peliin hankkiessaan faktavuoren kannattelemaan kirjaansa. Hallintoelinten muutokset ja liittäminen itsenäiseen Suomeen, sanomalehtien uutiset, ajassa elävien taiteilijoiden esiintyminen kirjassa, aatteet ja keskustelut, Helsingin kaupunkikuvat, ajan elintavat… faktavuoren tietojen on oltava oikein, sillä tässä ympäristössä Agnes elää ja tekee työtään. Itse asiassa harvakseltaan voi lukea yhtä täydellistä kuvausta ajasta noin 1800-1928, johon kirja päättyy. Erityisen hienoa on, että koko miljöö on rakennettu noin vuoden 2020 jälkeisen ajan perspektiivistä, jolloin viisastelun vaara on läsnä koko ajan. Marja Toivio marssittaa näköalaa sadan vuoden takaiseen Suomeen sortumatta joutavaan arvotukseen.
Agnes voi olla myös osittain jännitysromaani, sillä Toivio kasvattaa siihen jännitteen, jossa tämän ensimmäinen naisasianajaja rakentaa itselleen työtilaa sihteeristä asianajajaksi. Miten hän onnistuu?
Kirjassa Agnes on tyyni kiipeäjä, hermostumaton asiansa edistäjä, joka osaa pitää langan kerrallaan kurissa. Kun neiti Lundell täyttää 50 vuotta, hänen työmääränsä ja sinnikäs toimintansa on kasvattanut kiitettävän suuruisen omaisuuden. Vaikea kuvitella, mikä tai kuka olisi vastinpari tässä ajassa, siis naisena.
Marja Toivio on itsekin asianajaja ja hän on käyttänyt koulutustaan ja työkokemustaan aiemminkin romaaneissa. Lasten ja avioeron vaikutukset perheisiin ovat olleet usean edellisen romaanin keskeistä sisältöä. Myös Agneksessa asiantuntemus paistaa ja lukija voi luottaa tietojen oikeellisuuteen.
Mutta. Agneksessa Toivio on loikannut pykälän tai kaksi kirjailijana ja kirjoittajana ylöspäin, sillä teksti juoksee ilmavan kevyesti ja helppolukuisesti, miljöö- ja asiakuvaukset on rakennettu taidolla – romaani kulkee ja Agnes on aito ihminen. Lukija voi ”positioida” itsensä romaanin sisälle ja seurata Agnesta kaikkialle, mihin hän kulkaa.
Agnes on kirja, joka oli kirjoitettava.
Agnes – ensimmäinen naisjuristi
Atrain & Nord Kustannusliike
Sowa Druk, Piaseczano 2024
Kommentit (0)