Muuttovirroista muurien rakentamiseen – ja sitten?

Luin kaksi kirjaa, joita voin suositella varauksetta muillekin.

Peter Gatrell – taloushistorioitsija Manchesterin yliopistosta – julkaisi viime vuonna analyysin siirtolaisuudesta toisen maailmansodan jälkeisessä Euroopassa. Ammattihistorioitsijan kiihkoton mutta samalla kiinnostavasti kirjoittama teos antaa paljon lisää perspektiiviä ajankohtaiseen maahanmuutto- ja turvapaikanhakijakeskusteluun. Rikkaaseen kudelmaan mahtuu muun muassa kuvaus inkerinmaalaisten maahanmuuttokokemuksista Suomessa 1990-luvulla.

Tuon kirjan jatkoksi luin bulgarialaistaustaisen Ivan Krastevin ja New Yorkin yliopistossa lakiprofessorina työskentelevän Stephen Holmesin niinikään viime vuonna ilmestyneen analyysin liberalismin kriisistä ja illiberaalin ajattelun noususta. Kirjan lähtökohtana on ajatus siitä, että sosialismin kaatuminen itä-Euroopassa kolme vuosikymmentä sitten ei johtanut mihinkään aitoon liberaalin ajattelun läpimurtoon. Sen sijaan noissa maissa ajauduttiin pelkkään liberaalille demokratialle ominaisten toimintatapojen jäljittelyyn ja vähän myöhemmin länsimaihin ja globalisaatioon avoimen kriittisesti suhtautuvan illiberaalin ajattelun voimakkaaseen esiinnnousuun.

Kirja sopii erinomaisesti Gatrellin teoksen jatkoksi sen vuoksi, että nimenomaan maahanmuuttovastaisuus on toiminut oikeistopopulistisen propagandan tärkeimpänä käyttövoimana.

Krastevin ja Holmesin tarinan avainhenkilöiksi nousevat kuin itsestään nuoresta demokratia-aktivistista autoritaariseksi kansalliskonservatiiviksi kääntynyt Viktor Orbán, alkuun länsimieliseksi uudistajaksi luultu mutta sittemmin euraasialaisen suurvallan rakentajaksi muuttunut Vladimir Putin sekä liberaalia maailmanjärjestystä sisältäpäin murentamaan ryhtynyt Donald Trump.

Kirjaa lukiessa en voinut olla joissakin kohdin huolestumatta siitä, etenevätkö kirjoittajat lempimetaforansa soveltamisessa liian pitkälle. Tai ajautuvatko he liberaalia ajattelua ironisoidessaan heittämään itse lapsenkin pois pesuveden mukana. Omasta mielestäni liberaalisssa demokratiassa ja etenemisessä kohti avoimempaa maailmaa ei ole kyse vain pitämisestä tai ei-pitämisestä, vaan todellisten yhteiskuntien todellisesta kyvystä ratkoa menestyksellisesti maailman nykykehityksen yhä polttavammiksi muuttuvia ongelmia. Jos hylkää liberaalin demokratian ja käpertyy sisäänpäin, hylkää samalla kyvyn uudistua.

Ajatus liberaalin ajattelun jäljittelystä on toki kirjassa vahvasti läsnä alusta loppuun saakka. Tämä ei kuitenkaan johda samojen ajatusten itsetarkoitukselliseen toistoon tai analyysin muuttumiseen puuduttavaksi. Kirjoittajien valitsema kehys toimii päinvastoin taikapeilinä, joka avaa kerran toisensa jälkeen tuoreita ja virkistäviä näkökulmia viime vuosien poliittisiin tapahtumiin, jotka on luullut ymmärtäneensä aika tyhjentävästi jo hyvän aikaa sitten.

Ja jos jossakin vaiheessa syntyy epäilys liberaalin politiikan epäonnistumisia erittelevien kirjoittajien omasta kallistumisesta illiberaalin ajattelun puolelle, kirjan viimeisen virkkeen äärelle kannattaa pysähtyä ainakin hetkeksi. Vaikka joskus vähän nolottaakin, kyllä me tästä vielä nousemme!

 

Peter Gatrell: The Unsettling of Europe: The Great Migration, 1945 to the Present. Allen Lane 2019

Ivan Krastev & Stephen Holmes: The Light that Failed: A Reckoning. Allen Lane 2019

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu