Omenapuu ja pölytys

Omena ei kauaksi puusta putoa, mutta omenoiden jalostaminen on mielenkiintoista puuhaa. On kerrassaan valtava voima yhdessä pienessä ruskeassa omenan siemenessä. Mutta ennen siementä pitää olla hedelmöitys. Jos omenapuita on harvakseltaan ja lajikkeet eivät tue toisiaan on omenan hankala tehdä satoa.

Useimmilla kotipihoilla on vain yksi tai muutama omenapuu. Onneksi omakotialueilla on muitakin omenien harrastajia ja puiden lajikirjo tulee kaikkien eduksi. Isoilla maatiloilla välimatka naapuriin kasvaa ja siksi omia puita on hyvä olla useampi.

Jos on kaksi puuta ja toinen sattuu talvella paleltumaan ei toinenkaan puus juuri satoa tee, tulee vapaavuosi omenoista. Toisaalta jos kaikki onnistuu voi omenia tulla useampaan puuhun liikaa yhdelle ruokakunnalla ja yleensä hyvä vuosi sattuu joka puutarhaan samana vuonna, joten on vaikeuksia saada ylijäämäomenia kaupaksi.

Täällä Vapaavuorossa on useasti pohdittu omenoiden käyttöä, kasvatusta ja lajikkeita.

Omenoiden yhtälöt ovat moninaiset, jos on hyvä ja kaunis puu on myös toiveissa terveet omanat, mutta mikä on omenoiden maku ja käyttöominaisuus? Onko omenoilla vain tuorekäyttöön tarvetta, vai onko omenasta muuhunkin?

Suomessa ei juurikaan enää jalosteta uusia perunalajikkeita, mutta jalostetaanko hedelmäpuitakaan? Kaikki tuodaan meille etelästä, kun siellä on parempi kasvu ja kannattavuus, mutta esimerkiksi mansikka on Suomessa paljon maukkaampi kuin Suomeen tuodut mansikat. Miksi näin ei voisi olla myös omenoiden kohdalla?

Jalostus on pikäjänteistä toimintaa ja siksi olisi eduksi jos taimitarhoita saisi toisilleen sopivia omenalajikkeita ja opastusta. Usein kauppias on perehtynyt aivan muihin taimiin kuin omeniin ja vastaukset kysymyksiin jäävät pintapuolisiksi ja istustuskuopan ohjeistuksen asteelle.

Facebook on tuonut Suomeenkin keskusteluryhmä mahdollisuuden ja naamakirjasta löytykin ryhmiä jotka varrentavat ja vaihtavat lajitietoutta ryhmän sisällä. Tämä on erinomaista.

Minäkin löysin yhteen näistä ryhmistä ja ylättäen huomasin, että aivan tässä lähistöllä eräs omakotiasukas viljelee noin sadan lajikkeen voimin omenoita näinkin pohjoisessa.

Kevättalvella aion lähestyä häntä oksasaksien kera ja kysellä mahdollisia varteoksia. Varttamalla hyvään perusrunkoon, kun saa nopeasti ja edullisemmin kuin ostamalla joka lajiketta oman puun. Myös tilaa rajallisessa puutarhassa säästyy. Näin myös pöytys varmistuu paremmin, kuin kasvattamalla joka lajikkeesta oma iso puu.

Jos istuttaa omenapuun voi odotella satoa joskus, mutta jos ei istuta mitään, on turha myöskään ikinä odottaa omaa satoa. Innostu tänään niin olet valmiipi keväällä ja tiedät mitä lajiketta haluat ja mikä on sen paras pölyttäjä ja niin edelleen.

 

 

 

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu