Poroja takapihalla

Aamulla satoi ja oli aika viileä ilma, ei jakasnut lähteä ulos. Koirat kuitenkin nosti sellaisen mekkalan, että piti mennä katsomaan lähempää. No kolme poroa siellä vain mutusteli porojen lähiruokaa eli jäkälää.

No menin ottamaan kuvat, kun harvemmin tässä porot liikkuvat, vaikka on niitä nähty ennenkin, ovat vain heti juosseet pois kun on lähtenyt hakemaan kameraa.

Leivoin sitten sadepöivän ratoksi kuusi vaaleaa leipää hapanjuurella. Ensimmäistä kertaa kokeilin tehdä hapanjuurileivän pakuriteehen ja hyvin onnistuivat. Illalla keitin litran pakuriteetä ja kaadoin teen leivonta-astiaan yöksi jäähtymään. Samalla ruokin juuren. Juuri on nuori oma tekemä, jolla on leivottu kolmesti ruisleipää.

Nyt sitten ajattelin kokeilla miten juuri puree vehnää. Hyvin toimi juuri. Minä en pidä koskaan leipiä nousemassa yön ylitse jääkaapissa, vaan paistan ne parin tunnin nostatuksen jälkeen. Koskaan ei ole vielä epäonnistunut.

Aamulla lämmitin uunin, jonka eilen esilämmitin, eli ei ole lämmitetty viikkoon uunia, joten yksi pesällinen ei nosta uunin lämpöä tarpeeksi, jos ei edellisenä päivänä polta pientä tai suurta pesällistä esilämmöksi.

Mies kun olen teen kaikki omalla tavallani, niin kun olen itse oppinut.  Illalla siis keitin pakuriteen ja kaadoin sen astiaan karkean suolan lisäsin siinä vaiheessa, niin ehtii liueta kunnolla. Kun uunissa oli puut syttyneet aloin sekoittaa jauhoja huoneenlämpäiseen pakuriteehen. Tunnin autolyysi ja ensimmäiset taittelut. Naapuri tuli käymään ja keitin hänelle kahvit. Juttua hänellä riitti joten kun hän lähti sain hiilet jo vetää alas ja pellit kiinni.

Tein toisen taittelun hieman pitkän aikavälin jälkeen  ja sitten nopeasti kohta kolmas taittelu. Koska uuni oli valmis jätin leivät pöydälle nousemaan ja läksin tekemään liiteriin lattiaa. Kun lattia oli valmis palasin keittiöön,

Nostelin leivät uuniin kaksi kerrallaan, kun on maailman pienin leivinuuni meillä. Emäntä söi jo ensimmäiset maistiaiset ennen viittä kun viimeinen pari ei vielä ollut tullut uunista ulos.

Leipä maistuu hieman happamalta, mutta rakenne on hyvä ja maku maukas. Ruisjuurikin toimi pakurissa hyvin ja puri vehnää kuin sika limppua. Olen jo aiemmin huomannut, että pakuri antaa hiivoille voimia. Sämpulät nousevat reippaasti, kun taikinassa on pakuria, kotiviineihin tulee enemmän prosentteja jne.

Samalla pakuri pitää itsensä ruokapöydässä, sillä en ole mikään pakuriteen ystävä itse, mutta sotken pakuria ruokiin, eli leipiin kakkuihin ja kotiviineihin, olusiin ja vaikkapa kaalilaatikkoon, jossa se toimii erittäin hyvin. Pakuri pehmentää makuja, mutta ei juuri maistu ikävästi läpi sivumakuna.

 

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu