Punamultamaali ja sen eri värit

Keittomaalit eli perinteinen punamultamaali ja keltamultamaali ovat perinnejuttuja, mutta voiko perinnettä muuttaa värien suhteen?

Nykyinen punamulta on jo synteettistä sekin, eli onko väärin käyttää synteettisesti valmistettua mitä tahansa pigmenttiä, kun keittää perinteisen punamultamaalin reseptillä?

Meillä Tiina tykkää kovasti turkoosista. Kun maalasimme viime kesänä uuden aitamme turkoosilla ja valkoisella, totesi naapurin rouva, että onpa omituinen värivalinta. Seuraavan päivänä hän tepasteli pihamaallaan justiinsa samanväriset housut jalassaan. Teki mieleni mennä sanomaan, että onpa omituisen väriset housut;))

Punamultamaalin keitto on suhteellisen helppo nakki, siihen kun löytyy netistä kymmeniä toinen toistaan parempia reseptejä. Kaikilla niillä onnistuu varmasti. Maalia saa myös valmiina kaupanhyllystä ja tarvikkeet maksavat sieltä ostettuna lähes saman kuin valmis maalikin.

Se varmasti vähentää intoa tehdä itse. Nykyisin kilpailu pitää levikkituotteiden hinnat niin matalana, että vähemmän kysyttyjä tuotteita ei kannata ostaa, koska niiden hinta ei kysynnän mukana laske. Tähän perustuu se, että itsetehtynä tarvike ei kaupan hintaa alemmaksi juuri putoa. Ihminen maksaa siitä että saa tehdä itse.

Meidän tapauksessa turkoosia keittomaalia ei ole kaupoissa valmiina, joten oli tehtävä itse.

Punamultamaalin resepti ja keittäminen (noin 180 litraa)

150 l vettä

6–8 kg rautasulfaattia eli vihtrilliä

12 kg ruisjauhoja

24–30 kg (säkillinen) punamultaa

6–8 l vernissaa

3 kg karkeaa suolaa

Turkoosiin tai keltamultamaaliinkin tai lähes kaikkiin muihin värivaihtoehtoihin on ohjeen rautasulfaatti vaihdettava sinkkisulfaattiin näin:

 

KELTAMULLAN KEITTO-OHJE (50 l maalia)

Vesi 40 l
Sinkkisulfaatti 3 kg
Ruis- tai vehnäjauho 4 kg
Keltaokra 12 kg
Keitetty pellavaöljy (vernissa) 3 l

Oma turkoosimaalin keitto-ohje (70l) meni näin:

Vesi 60 l

sinkkisulfaatti 4 kg

5 kg ruisjauhoja

7 kg turkoosipigmenttiä

2 kg liitujauhoa

Keitettyä pellavaöljyä 3 l

Liitujauhoa käytin siksi, että ruisjauho on tummempaa ja vaalea turkoosipigmentti saa ruispuurosta vaikutteita niin, että turkoosi näyttää enemmän sammalen vihreältä kuin turkoosilta. Lisäämällä liitujauhoa väri palautui taas turkoosiksi. Liitujauho antaa myös hohtoa maalille ja on halvempaa kuin turkoosi väripigmentti.

No liiteri on maalattu, nyt puuttuu vielä katto ja sitten voi haikailla polttopuita liiterin täytteeksi.

 

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu