Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 1

Alexandrina Victoria eli Ison-Britannian kruunun peri Vilhelm IV:n veljentytär Viktoria (1819–1901). Isoisäni Eemil syntyi, kun Viktoria juhli 60 vuotta kestänyttä hallituskauttaan. Tarinani alkaa siis Viktorian ajasta tähän päivään, pohtien maailman menoa ja ihmisen elämään ajassa. Tarina on eräänlainen aikajana, jonka avulla voin hahmottaa oman paikkani sukuni janalla. Kertomus ei ole dokumentti vaan hapuilua ajassa, jossa ei aina ole mitään mieltä.

Eemil syntyi päivää aiemmin, kuin Bram Stokerin romaani Dracula julkaistiin ja pari kuukautta aiemmin, kun kirjailija Jack London liittyi Klondiken kultakuumeeseen. Samana vuonna syntyivät myös Paavo Nurmi ja Joel Rinne, ukistani ei tullut yhtä kuuluisaa, mutta minulle hän oli paljon rakkaampi kuin Paavo Nurmi tai Joel Rinne.

Yhdysvaltain 25. presidentti William McKinley aloitti toimikautensa ja Joseph John Thompson hiffasi elektronin. Paljon on siis vettä Vantaassa virrannut Erkylänjärvestä Itämereen.

Ajattelen nyt näin, että jossain synnytyslaitoksessa ehkä juuri nyt paskoo joku ”Eemil” tai ”Sanna” vaippoihinsa ja joku muistelee heitä mummoina tai ukkeina sitten kirjoituksellaan noin 125 vuotta myöhemmin. Tarkastelee aikaa tästä päivästä vuoteen 2145, hypoteettisesti siis kuljemme matkaa ajassa 250 vuotta.

Mitä yksilön elämässä tapahtuu, saako hän valtaa, kunniaa tai mitä hänen jälkeläisensä ovat? Periaatteessa Victorian geenit ovat levinneet kaikkien nykyisten monarkkien veriin. Ja samassa ajassa usemmat suvut ovat sammuneet tai pysyneet alle sadan sukunimen liittona. Evoluutio jakaa kaikille jotain, mutta tasa-arvo ei ole evoluution tarkoitus, joskaan ei kai se sitä vastaankaan ole.

Miespolvet vaipuvat unholaan, yhden sukupolven ikä on kai noin 20 vuotta. Eli jos isoisovanhemmat, isovanhemmat, vanhemmat ja lapset ovat eri sukupolvia niin silloin satavuotiaalla olisi itsensä mukaan lukien viisi sukupolvea. Nykyisin sukupolvet ovat hieman myöhemmin lisääntyviä, eli oliskohan nykyinen sukupolven mitta peräti 25 vuotta? Siksi on nykyään harvinaista, että perhepotrettiin saadaan viisi sukupolvea, joka ei suinkaan mahdotontakaan ole.

Vaikka nykyisin eletään pidempään, niin lisääntyminen on siirtynyt myöhemmäksi. Todella paljon on yleistynyt se, että ei hankita lapsia lainkaan, eli sukupolvi voi venyä ihmisiän mittaiseksi. Eikä silloin tulla vanhemmiksi, isovanhemmiksi tai isoisovanhemmiksi koskaan, eikä kukaan lapsenlapsi kirjoittele läpiä päähänsä Uuden Suomen Vapaavuorossakaan.

Tässä siis lähtökohta aikamatkalle Viktorian valtakaudelta tähän päivään. Matka on pitkä ja kivuliaskin, mutta katsotaan mitä saadaan kirjoitettua.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu