Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 10

Olen muuttanut Vantaalta Pohjois-Karjalaan vuonna 1985 ja nyt elämme vuotta 1990, aikaa jolloin perustin ensimmäisen yritykseni yhdessä erään Hemmon kanssa. No valuuttalainalla ei pitkälle pötkitty. Soitin mummolleni ja kyselin miten menee. Vastaus oli, että hyvinhän tässä kaikki, viime viikolla kuopuskin jäi jo eläkkeelle.

Mummoni siis sanoi kaiken olevan hyvin, kun suku vanhenee, eikös ikuista nuoruutta kukaan enää ihannoi? Mummoni oli elänyt jo liki 20 vuotta yksinään ja tyytyväisenä pieneen kerrostaloasuntoonsa. Ei kaivannut lehmien lypsyä tai kanojensa kaakatusta, ei kaivannut miestänsä tai hevostansa. Hänellä oli hyvä, kun taloyhtiön saunassa sai itsensä puhtaaksi ja lapsilla oli elämä jotensakin reilassa.

Suomi oli elämänsä kukkuloilla, takana pitkä nousukausi ja edessä vapautuneet rahamarkkinat, mikään ei voisi mennä pieleen. Nokian kurssi oli kovassa nousussa. Elämä hymyili, kurjuus oli karistettu hartioilta ja tulevaisuuden kuva oli iloisen pirteä. Suomi oli jo vuonna 1988 ollut bruttokansantuotteella mitattuna maailman kahdeksanneksi rikkain maa. Kolme rikkainta maata olivat tilaston mukaan Sveitsi, Luxemburg ja Japani, kolme köyhintä Mosambik, Etiopia ja Tšad. Kehuimme olevamme Euroopan Japani. Suomen bruttokansantuote oli kasvanut vuoden 1989 aikana viisi prosenttia. Suomen BKT oli kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 1977 alkaen keskimäärin 3,8 prosenttia vuodessa. Helevetti sentään, meillä meni lujaa.

Neuvostoliitto lupasi kotiuttaa kaikki joukkonsa Tšekkoslovakiasta kesäkuun 1991 loppuun mennessä ja neukkula sai ensimmäisen Mc Donaldinsa, neukkulassakin aika eteni. Ruotsalainen Volvo ja ranskalainen Renault menivät yhteen ja pussauskopista tuli ulos maailman neljänneksi suurin autonvalmistaja. Näin globalisaation ensiaskel oli otettu.

– Presidentti Mauno Koivisto nimitti valtiovarainministeri Erkki Liikasen Suomen EY-suurlähettilääksi Brysseliin. Uudeksi valtiovarainministeriksi tuli oikeusministeri Matti Louekoski, uudeksi oikeusministeriksi sosiaali- ja terveysministeri Tarja Halonen ja uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi kansanedustaja Tuulikki Hämäläinen. Liikasen tilalle eduskuntaan nousi myyjä Kyllikki Muttilainen. (Wikipedia)

No Erkki Liikasen tunnemme, mutta kuka olikaan Kyllikki Muttilainen? Aikajanallamme talvisodan päättyminen oli jo 50 vuoden takana, vaarini syntymästä oli jo 93 vuotta mummoni oli 91 jne…

Kylmä sota julistettiin päättyneeksi.

– 10. joulukuuta – Neuvostoliitto ilmoitti lopettavansa ns. clearing-järjestelmän ja siirtyvänsä normaaliin ulkomaankauppaan kaikkien muiden maiden, myös Suomen, kanssa. Muutos toteutettiin ilman siirtymäkautta vuodenvaihteessa 1990–1991. Tämä merkitsi kovaa iskua Suomen vientiteollisuudelle, joka oli toivonut useiden vuosien siirtymäaikaa. Neuvostoliiton osuus Suomen ulkomaankaupasta oli ollut suurimmillaan vuosina 1982–1983 liki neljännes, mutta se oli supistunut vuoteen 1990 mennessä noin kymmeneen prosenttiin. (Wikipedia)

Vuoden loppuhetkillä syntyi Krista Pärmäkoski ja elokuvaohjaaja Mikko Niskanen kuoli.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu