Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 11

Aikajanamme kulkee kohti Milleniumia. Mummoni ei nähnyt aikaa kuin kahdella vuosisadalla, mutta Millenium jäi näkemättä. Hän kuoli elettyään yksistään viimeiset 27 vuotta miehensä kuoleman jälkeen. Keskustelin hänen kanssaan pari viikkoa ennen hänen poismenoaan ja tulin siihen käsitykseen että hän halusi pois. Halusi pois ennen kuin täyttäisi sata vuotta. Mummoni ei yksinkertaisesti jaksanut sitä, että suku ”juhli” häntä vain merkkipäivinä.

Tämä kaikki siitä huolimatta, että hänen luonaan käytiin joka päivä. Lähllä asuvat kaksi poikaa ja heidän vaimonsa olivat sopineet vuorottelusta. Mummoni arvosti sitä kovasti, mutta siitä oli tullut rutiini ja hän kaipasi muitakin velloksia ja tyttäriään. Hän kertoi minulle, että hän ei halua eikä jaksa satavuotispäiviä. Ja kertoi, että kukaan toinen lapsenlapsi ei käy koskaan minua lukuun ottamatta.

Tämä kammo mummopeijaisia kohtaan juontui mummoni 95-päivistä. Sukulaiset olivat puuhanneet hänet presidentti Martti Ahtisaaren kunniavieraaksi ja palkittavaksi äitienpäivänä. Mummo ei tykännyt siitä humusta ja häntä oli pissattanut koko ajan, eikä ollut ilennyt siitä niin mainita, eli oli tuskissaan istunut ja ihmetellyt, miten ihanaa on kun ihminen palkitaan äitiydestä.

Juttelimme mummoni kanssa pitkään ja hänen lanttunsa niin sanotusti leikkasi hyvin ja mieli oli kirkas ja avara. Mutta toistuvasti hän ilmoitti, että ei elä sata vuotiaaksi. No kaksi viikkoa keskustelusta minä sain tiedon, että mummoni oli kuollut. Oli jättänyt lääkkeitä syömättä jo pitkän aikaa. WC-pöntöstä oli löytynyt syömättömiä pillereitä lähes päivittäin ja hoitokodin ikkunan alta jo syksyllä nurmikolta oli havaittu pillereitä. Mummoni siis kuoli kevättalvella, joten yli puoli vuotta hän oli systemaattisesti vieroksunut lääkkeitään ja siten saattanut aiheuttaa itsellen oman kuolemansa. Hän eli pitkän ja omasta mielestään liian pitkän elämän.

Ahkera ja paljon töitä tehnyt ihminen ei kestä toisten passausta, hän kaipaa ympärilleen todellista elämää. Keskusteluja, ei pelkästään rutiinikäyntejä ja voinnin kyselijöitä.

Mummollani olisi ollut mahdollisuus elää kolmella vuosisadalla ja kahdella vuosituhannella, mutta hän tappoi itsensä 99 vuotiaana.

No Millenium tuli mummostani huolimatta. Minusta tuli ukki vuonna 2000, päivää myöhemmin kuin olin itse täyttänyt 44 vuotta. Esikoispoikani ylpeili esikoisetaan, että oli niin viisas jo syntymässään, että ei ukin syntymäpäivänä syntynyt, vaan venytti omalle synttärilleen. Nyt Reima on jo armejan käynyt ja täyttää siis seuraavan kerran jo 21.

On tullut aika jolloin esikoiseni tai joku lapsistani voi koska vain itsekin tulla ukiksi tai mummiksi. Se aika on oikeasti lyhyt, kun sitä katsoo taaksepäin.

Vuonna 2000 tuli Tarja Halosesta maamme presidentti ja Vladimir Putinista Venäjän presidentti. Helsingin hovioikeus tuomitsi STS-Pankin entisen pääjohtajan Ulf Sundqvistin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen velallisen epärehellisyydestä. Presidentti Urho Kekkosen syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta.

Alankomaat laillisti ensimmäisenä maana maailmassa eutanasian eli armokuoleman. Isac Elliot syntyi ja Laila Kinnunen kuoli. Aikajanamme oli rikkonut Milleniumin lasikaton.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu