Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 2

Siihen aikaan kun isosiäni syntyi 25. toukokuuta 1897 Suomen Kirvussa Merolan kylässä, Kirvussa oli noin 7000 asukasta (enimmillään Kirvun väkiluku oli 1920 eli reilut 10 000 asukasta). Tämän aikajanan seuraava solmukohta on isoäitini syntyminen Kirvun Inkilässä kaksi vuotta myöhemmin.

Mummoni syntyi, kun Suomeen oli juuri asetettu laki taajaväkisistä yhdyskunnista, tuo laki oli sitten voimassa minun syntymääni saakka ja lopullisesti sen vaikutus lakkasi, kun oma esikoispoikani sýntyi 1978. Laeilla on siis sukupolvien mittainen vaikutus, kun ne asetetaan niin vasta historiasta tiedetään lukea niiden todellinen vaikutus ja kulku.

Mummoni syntymän ”kunniaksi” kantaesitettiin myös Jean Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia Helsingissä ja Amerikassa syntyi Al Capone.

Nykyisin Kirvu on osa Venäjää ja sijaitsee niin sanotulla rajavyöhykkeellä, eli on alle 50 km Suomen rajasta itään. Kirvu on kääntynyt venäjäksi Svobodnoje (Svobodnoje selo, Vapaa kylä). Eli venäläiset vapauttivat omasta mielestään kylän niin sanotussa suuressa savotassa.

Lapinlahdella asusti silloin muuan Johannes Brofeldt ja hänet palkittiin valtion kirjallisuuspalkinnolla, sekä muuan Eino Leino julkaisi kuudennen runoteoksensa Ajan aalloilla. Kerrottakoon myös, että nykyisistä kuuluisuuksista Kimi Räikkösen suku on Kirvusta lähtöisin.

Isoäitini oli köyhistä oloista ja lapsia oli siihen aikaan jokaisessa torpassa paljon. Piti olla sitkeä, että selvisi ensimmäisitä elinvuosita ja sitten piti tehdä ankarasti töitä, kun vain ihmislapsi ”kynnelle kykeni”. Elämä ei ollut ruusuilla tanssimista, myöhemmin menetetyssä Karjalassa, vaikka monilla sinne onkin vielä nykyisinkin suuri kaipuu.

Mutta siellä oli kuitenkin lapsuus ja nuoruus, ajat jotka ovat ihmisen luonteen ja olemuksen perustat. Ihminen leimautuu johonkin paikkaan jossain iässä ja pitää sitä kotikontunaan ehkä elämänsä loppuun saakka. Minkä nuorena oppii sen vanhan taitaa. Kirvussa oli pientä teollisuuttakin, eli elämä ei ollut pelkkää maanviljelystä. Elämä oli kuitenkin aivan toisenlaista kuin me nykyisin edes osaamme kuvitella. Ei ollut Kela-korttia eikä muunsukupuolisia, tai heitä varmaankin oli, mutta elivät hiljaa ”piilossa” suurelta yleisöltä.

Yhtä kaikki aikajanamme alku on nyt selvitetty, se on kuin toisesta maailmasta mikäli sitä aikaa vertaa heti suoraan nyt elettävään elämään. Silti sielläkin ajassa elettiin tulevaisuuteen uskoen ja lapsia kasvattaen ”Herran” nuhteeseen. Isoäitini syntyi köyhään työläisperheeseen ja isoisäni oli syntynyt maatilalle.

Seuraavassa jaksossa sitten hyppäämme ajassa noin parikymmentä vuotta (yhden sukupolven) nykyaikaan päin.

+2
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu