Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 3
Eletään jo vuotta 1919, Suomi on itsenäistunut pari vuotta aiemmin ja ensimmäinen maailmansotakin on jo käyty. Britit tunustavat Suomen itsnäisyyden ja monet muut maat tekevät samoin. Uusi Suometar ja Uusi Päivä -lehdet sulautuivat vuoden alussa kokoomuslaiseen lehtiyritykseen, joka alkoi julkaista Uutta Suomea ja Iltalehteä.
Maailman vanhin edelleen samalla nimellä toimiva lentoyhtiö, hollantilainen KLM perustetaan. Alkaa suuri nousukausi. Kirvun kasvu alkaa olla huipussaan, alueella on jopa neljä huopatossutehdasta ja elämä hymyilee. Suomen itsenäisyys alkoi maistua suussa makealta. Perheet ovat isoja, ei ole ongelmia syntyvyyden suhteen, ainoastaan lapsia on ehkä leipään nähden liikaa. Tuleva isoisäni on kahdeksan lapsisen perheen vanhimmainen ja tuleva mummoni yhdeksän lapsisesta perheestä. Myös tulevan äitini isä ja äiti olivat jo syntyneet ovat alta kymmenen kumpikin, kun kertomuksen Eemil ja Helena alkoivat jo tapailla toisiaan.
Maanviljelijä Matti ja hänen vaimonsa vastustivat köyhän Helenan miniäksi tuloa, mutta Helena on ovela ja hankkiutuu raskaaksi. Vai oliko Eemil vain niin hätäinen hommissaan. Eemelin ei ollut tarkoituskaan ottaa vielä vaimoa, kunhan vain oli hassutellut kauniin Helenan kanssa.
Elettiin suurta nousua, mekin tiedämme mitä on nousukaudessa eläminen, ei ole huolta huomisesta. Perheitä perustetaan ja lapsia tehdään surutta ja murheet ovat jossain kaukana. Suomi oli jo kaksi Vee ja sen kansalaiset tekivät töitä itsenäisen Suomen eteen. Valtioneuvosto tekee päätöksen joulukuun 6. päivän viettämisestä Suomen itsenäisyyspäivänä. Mihail Timofejevitš Kalašnikov ja Lauri Törni syntyvät ja heistä Kalašnikov tulee elämään 94 vuotiaaksi, mutta Lauri Törni kuolee paljon nuorempana.
Kalle Päätalo syntyy ja Theodore Roosevelt, vuoden 1906 Nobelin rauhanpalkinnon saanut Yhdysvaltain presidentti kuolee, elämä ja kuolema vuorottelevat, elämää syntyy kuitenkin enemmän, – maailman väkiluku on kasvussa.
Italiassa Benito Mussolini perustaa Fasci Italiani di Combattimento -fasistipuolueen ja Suomessa peruna vapautetaan säännöstelystä.
Nuoret Eemeli ja Helena menevät yhteen ja aloittavat elämänsä mittaisen suhteen. Helena odottaa esikoistaan ja elämä ”näyttää” hyvältä.
Mutta, mitä tapahtuukaan seuraavassa jaksossa?
Espanjantauti tästä jaksosta unohtui, kun kirjoittelin tätä aamulla.
Espanjantauti oli poikkeuksellisen tehokas tappaja: siihen kuoli Eila Linnanmäen väitöstutkimuksen mukaan Suomessa vuosina 1918–1919 noin 19 000–27 000 ihmistä ja viimeisessä aallossa vuonna 1920 vielä 6 000 lisää. Punavankileireillä uhreja oli lisäksi varovaisen arvion mukaan vähintään 2 500.
Eli ensimmäisestä maailmansodasta, eli Suomessa sisällissodasta ja Espanjantaudista on siis jo selvitty.
Ilmoita asiaton viesti
Hienosti soljuvaa kerrontaa!
Ilmoita asiaton viesti