Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 4

Espanjantauti kesti kolme vuotta, eli Covid-19 pandemia on vasta noin puolivälissä. No se siitä tautipuolesta. Laajennetaan tarinaa alueellisesti hieman, niin saadaan myös äidin puolen ukki ja mummi mukaan kuvioon. Aluetta ei tarvitse paljoa laajentaa riittää kun otetaan tietoisuuteen ainoastaan Jääsken kihlakunta, vai oliko silloin jo maakuntia? Jääsken kihlakuntaan kuului Antrea, Joutseno, Jääski, Kirvu, Rautjärvi, Ruokolahti ja Vuoksenranta. No tähän tarinaan riittäisi pelkästään tuo Jääsken lisäys, eli sieltä tulevat Jääskeläiset.

Jääsken kihlakunta mainitaan pogostan nimellä jo Pähkinäsaaren rauhansopimuksessa vuodelta 1323, jossa Ruotsille jäivät Jääski, Savo ja Äyräpää. Jääski oli toiseen maailmansotaan asti samannimisen kihlakunnan keskus Vuoksen ylä- ja keskijuoksulla. Kun sitten myöhemmin rajaa vedettiin uusiksi Jääskestä vain noin 15 % jäi nykyiseen Suomeen. Mutta tästähän ei nyt tässä tarinassa tarvitse vielä mitään välittää.

Kerrottakoon vielä, että tämä ei ole sukututkimus tai sukujuttu muutenkaan, onpahan vain kertomus, jossa aikajanan säikeen koossa pysymiseksi on minun mummot ja vaarit. On kiva itsellekin jäsentää missä vaiheessa määrätty ihmiselämä on ollut aikajanallani. Sukututkimusta on äitini tehnyt molempien sukujen kohdalta aina 1600-luvun alkuun saakka, eli sieltäkin voisi tietoa ammentaa, mutta tämä ei ole sellainen tarina. Menkööt hieman syntymäajat sekaisin, kunhan vain muutama aika sitten on likimääräisesti kohdallaan.

Viimeksi jäätiin siihen kun nuoripari oli jo muuttanut yhteen Eemelin kotitilalle, jossa syntyivät ensimmäiset Eemelin nahkaselkäiset esikoisteokset. Asuttiin siis vanhempien kanssa samassa taloudessa, sehän oli silloin varsin tavallista. Siinä sitten miniät ja talon emäntä tutustuivat ja tulistuivat sulassa sovussa.

Nuorella parilla oli ollut muutama vuosi ns. hyvää aikaa, mutta nyt oli edessä 30-luvun lama, eli suomeksi pulakausi. 1930-luvun lama on modernin markkinatalouden tähänastisen historian syvin kriisi. Ne maat, jotka erosivat kultakannasta varhain, myös elpyivät nopeimmin. Tähän joukkoon onneksi kuului myös Suomi. Suomessa lama oli sen takia melko lyhyt. Elpymistä edisti keynesiläisyyden mukaan markan irrottaminen kultakannasta vuonna 1931. Vuonna 1933 markka liitettiin ”puntaklubiin”, mikä lisäsi vakautta ja ennustettavuutta.

Kerrottakoon sellainen pikkuseikka tässä välissä, että Suomessa oli voimassa alkoholijuomia koskeva kieltolaki vuosina 1919–1932. Tänä aikana Suomessa ei saanut myydä, eikä itse valmistaa alkoholijuomia. Viinan kotipoltto-oikeus oli viety kansalaisilta jo vuonna 1866.

Tarinamme on tähän saakka kulkenut siis ilman alkoholia, mutta miten sen sitten voi selittää. että humalassa on kuitenkin riennoissa käyty ja jopa sammuttukin kotipirtin portaille. No ilmeisesti se on vain jälkeenpäin väritettyä tarinaa. Olemme päässeet tarinassa siihen kohtaa jossa isäni syntyy, hän on järjestyksessään kuudes lapsi jos kuolleena syntyneitä ei lasketa. Isäni siis syntyi täpärästi vielä kieltolain aikana vuonna 1931. Mutta pula-ajan lapsena hänellä oli yksi piirre, jonka olen havainnut monissa -31 syntyneissä. Hirmuinen tarve hamuta tavaraa, eikä mitään käsitystä rahankäytöstä. Yksinkertaisesti pula-ajan on pitänyt vaikuttaa johonkin aivolohkon osaan siten, että raha on mennyt tavaroiden kanssa sekaisin. Kun toiset hankkivat rahaa, niin pula-ajan lapset hankkivat vanhaa tavaraa.

No siitä Jääskestä vielä sen verta, että äidin suku on sieltä Jääskestä lehtenyt joskus aikojen alussa Kiteelle, jossa Jääskeläisiä on tavattu sanoa Kiteen mustalaisiksi, heidän tumman ihonsa takia. Ja kun poikkeus vahvistaa aina säännön on äidin äiti sitten Enosta syntyisin, eli ei sieltä Jääskestä ole hänen geeninsä lähtöisin kuin näiden kolmen.

Huomattakoon vielä, että Pehr Evind Svinhufvud valittiin 1931 Suomen presidentiksi. Ja Suomi siis luopui kultakannasta ja siirtyi vapaaseen rahajärjestelmään Suomen Pankin pääjohtajan Risto Rytin aloitteesta. Martti ”Huuhaa” Innanen syntyi sekä Axel Waldemar Gallén (”Akseli Gallen-Kallela”) kuoli.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu