Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 5

Ollaan jo vuodessa 1942 talvisota on jo takana, mutta jatkosota vasta puolivälissä. Sodista on kirjoitettu niin paljon, että ei niistä tässä kovin paljoa tarvitse pulista. Isovanhempani olivat parhaassa iässä, eli molemmat alta 45, mutta yli 40. Mummoni oli synnyttänyt 8 lasta joista 7 jäi henkiin. Mummoni nuorin veli oli pula-aikana lähtenyt Neuvostoliittoa rakentamaan, eikä hänestä sen koommin ole kuulunut mitään ja nyt oli sota neukkuja vastaan.

Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt julisti Yhdysvaltain sodan päämääräksi kansallissosialismin tuhoamisen, juuri sen aatteen jonka rinnalla Suomi nyt taisteli. Marsalkka C. G. E. Mannerheim täytti 75 vuotta. Tasavallan presidentti Risto Ryti myönsi hänelle Suomen marsalkan arvonimen. Suomeen saapunut Saksan johtaja Adolf Hitler tapasi Mannerheimin Immolassa lähellä Imatraa, eli hyvin lähellä Jääsken kihlakuntaa ja Kirvuakin. Kirvua jonne asukkaat olivat palanneet talvisodan evakuoinnin jälkeen. Perheeseen oli tullut yksi suu lisää, kun isovanhempani olivat ottaneet yhden pojan myös kasvamaan perheessä. Eritoten isäni ystävystyi tämän pojan kanssa, vaikka muuten poika elikin ikään kuin vieraana talossa.

Sota-aikaa siis elettiin, kun pula-ajasta oli selvitty niin talvisota ja sitten kohta jatkosota, voisiko nuorelle parille paremmin käydä, ennen pula-aikaa oli jo lapset tehty pääosin ja nyt sitten suurperhettä piti kasvattaa niukkuudessa. Ei ollut EU:n tukipakettia rahaa suoltamassa eikä Kela maksanut erityistukia. Pariskunnalla oli varmasti aika vaikeat ajat ja isoisä taisi karkailla välillä omille teilleen, mutta tästä sitten myöhemmin lisää, sillä nyt hän oli kiltisti rintamalla.

Sotapropakanda eli oleellinen osa sodankäyntiä on aina ollut propaganda, jolla luodaan paitsi sankarillinen kuva omista sotilaista myös kielteinen kuva vihollisesta. Suomen puolustusvoimat perusti tuota tarkoitusta varten jo vuonna 1937 propagandaliiton, joka jäseniä olivat muun muassa kirjailijat Armas J. Pulla, Olavi Paavolainen ja Mika Waltari. Eli, kun Luftwaffen ilmahyökkäys muutti Stalingradin raunioiksi ja 80 % kaupungista tuhoutui. se oli tietysti iso uutinen koko maailmassa, ja sitten perään uutisoitiin, että neuvostoliittolainen partisaaniosasto hyökkäsi Viiksimon kylään Kuhmossa ja ampui kahdeksan kyläläistä erään talon pirtissä. Näin saatiin mittasuhteet kohdalleen ja yksi suomalainen vastasi kymmentä ryssää.

Toinen isoäitini Mirkku, joka oli syntynyt Enossa ja aloittanut koulunsa Kiihtelysvaarassa. Hän asui nyt Sortavalan Kuokkaniemellä, olivat muuttaneet Kiihtelysvaarasta jo vuonna 1923 Kuokkaniemelle sen jälkeen kun perheen äiti oli kuollut lapsivuoteeseen. Äitinikin oli jo syntynyt Ruskealassa 1936 ja oli nyt siis jo kuusi vuotta vanha. Mirkku oli käynyt tansseista itselleen kiteeläisen nuorukaisen elämänkumppanikseen ja he asuivat nyt yhdessä Kuokkaniemellä, paitsi nuorukainen nimeltään Toivo oli rintamalla kuten suurin osa sen ikäluokan miehistä. Äidilläni oli jo yksi velikin joka oli vain vuoden häntä nuorempi, mummoni oli 23 kun esikoinen syntyi eli nyt 29.

Jääskessä josta äidin isä oli alkujaan lähtöisin syntyi muuan Riitta Vainikka, ja hänestä tarinassa sitten myöhemmin lisää.

Kerrottakoon lopuksi, että Oxfordissa syntyi sellainen persoona kuin Stephen Hawking ja jenkeissä Cassius Clay. Mäntässä kuoli 66 vuotiaana Gösta Michael Serlachius. Eli siinäpä se elämä sodan keskellä oli aivan normaalia, synnyttiin ja kuoltiin toiset vain kuolivat ennemmin kuin huomasivatkaan.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu