Alexandrina Victorian ajasta tähän päivään osa 6

– Kreikan Olympiassa sytytetty olympiatuli saapui Suomen maaperälle Torniossa, jossa siihen yhdistettiin Pallastunturin Taivaskerolla sytytetty tuli. Suomen rajalla olympiatulen otti vastaan kuulantyöntäjä Ville Pörhölä, ja juoksija Paavo Nurmi saattoi tulen Helsingin olympiastadionille kisojen alkaessa.(Wikipedia)

Tämän tarinan on tarkoitus ymmärtää aikajanaa ihmisen elämässä. Ymmärrys ei aina ole helpompia tehtäviä tässä maailmassa, jotkut jopa ymmärtävät asioita tahallisesti väärin. Ymmärrystä pitää siis opetella jatkuvasti. Olemme lähteneet tsaarin ajan autonomiasta, Suomi on itsenäistynyt aikajanallamme, on ollut kaksi maailmansotaa. Suomessa on veli noussut veljeä vastaan ja olemme taistelleet pulaa ja kurjuutta vastaan tässä jo kerrotulla janalla. Mutta kertokaapa te, miksi Suomen kansalaiset, kun joutuivat lähtemään kodeistaan evakuoinnin myötä, niin muuttivat useiden suomalaisten silmissä ja puheissa ryssiksi?

Miksi mummoni, hänen siskonsa ja isänsä, jotka olivat Enosta Kiihtelysvaaran kautta muuttaneet Sortavalan maalaiskuntaan, kun mummoni äiti kuoli lapsivuoteeseen. Niin miksi häntä nyt sitten huudeltiin ryssäksi omassa kotimaassaan? Mummoni isä oli suojeluskuntapäällikkö, mutta sekään ei häntä ryssittelyltä pelastanut. Heistä tuli mamuja omassa maassaan.

No se ei ole aikajanan syytä, sitä syytä voi jokainen katsella peilistä, jokaisessa peilissä ei tietenkään ole vikaa, joten elämä jatkuu. Harvan ihmisen elämä on lopulta ollut niin rikas, kuin näiden päähenkilöiden elämä kaikessa kurjuusessaan on. Hehän ovat saaneet yhden lapsistaan Suomen järjestämiin olympialaisiin. Aivan oikein, sillä isäni osallistui Helsingin olympialaisten alkunäytökseen, hän oli yksi monista Wiipurin Urheilijoiden voimistelujoukkueessa. Ei ollut ensimmäisen evakuoinnin odottelu Mäntsälässä menyt hukkaan. Kun mitään iltamenoja ei nuorisolle ollut, he harjoittelivat tavallisella maantiellä käsillään kävelemistä. Oppi onnistui niin hyvin että ennätykset olivat pitkälti toista kilometriä käsillä kävelyä pitkin maantietä. Siitä sitten kipinä lähteä urheiluseuraa etsimään ja voltteja sekä vaakoja harjoittelemaan.

Yhtä kaikki kun olympialiset olivat ohitse, siirtolaisten osa ei juuri kohentunut. Karjalaiset ovat vain itkijöitä jotka itkevät menetetyn kotikontunsa perään ja suomalaiset joutuivat sietämään heitä naapureina.

Äitini ja isäni eivät vielä ole tavanneet, minua ei siis ole edes pilkkeenä isäni silmäkulmassa, mutta äitini on palannut Suomeen oltuaan Ruotsissa sotalapsena. Asiat aikajanallamme etenevät vääjäämättä kohti kohtaloa, kohti tuntematonta. Se mitä tiedämme on historiaa ja se mitä emme tiedä on tulevaisuuden verhon takana.

Suomi sai maksetuksi loppuun sotakorvaukset Neuvostoliitolle viimeisen sotakorvauksena rakennetun kuunarin ylitettyä Suomen ja Neuvostoliiton aluevesirajan Suomenlahdella. Kerrotaan, että Neuvostoliitto vaati aluksiin kuparilevyillä päällystetyt saunan lauteet, kerrotaan myös että maitojauheen kuljetusvaunut vaneroitiin sisäpuolelta aina, mutta kun vaunut palasivat ei vanereista ollut jälkeäkään. Sotakorvausten kylkiäisinä meni siis kuparia ym. tarviketta kaupantekijäisinä. Se kuka pystyy vaatimaan kohtuuttomia sen se sitten tekee varmasti. Suomi on ainoa maa joka maksoi sotavelkansa ja se on tulevaisuuden kannalta enemmän kuin sata jänistä. Elämä ottaa ja antaa, jos vain osaamme pelata korttimme oikein, jäämme voitolle loppupelissä.

Nyt on pitkän nousukauden aika tullut. Agatha Christien murhamysteerinäytelmä Hiirenloukku sai ensi-iltansa Lontoossa. Muuan Vladimir Putin syntyi ja Ronn Moss. Kauniiden ja Rohkeiden aika tulee vielä.

+2
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu