Chaser maailman viisain koira?

Chaser oli maailman viisain koira, tai ainakin niin monet väittivät. Sellainen titteli siis koiralle annettiin, kun koira todistetustu tunnisti yli tuhat ihmisen käyttämää sanaa.

Chaser oli bordercollie, mutta Suomessa se ei värinsä puolesta olisi täyttänyt bordercollien rotumääritelmää.

Oppiriita siitä, että jalostuksen keskittyminen ulkomuotoon voi heikentää rodun työkykyä, pitää siis mitä ilmeisemmin paikkansa. Mitä koiran viisaudella eli työkyvyllä on tekemistä koiran turkin värin kanssa? Ei yhtikäs mitään!

Koiranäyttelyt ovatkin koirien missikisoja ja perustuvat rodun lajiehtojen korostamiseen, eli ulkomuoto ratkaisee voittajan, eikä Chaser olisi koskaan edes päässyt Suomessa kehään saakka. Maailman viisain koira ei siis ollut näyttelykelpoinen?

Rotupoliisit ja kennelien pilkunnu**ijoiden vuoksi koirien jalostus on mennyt yhteen ääripäähän ja unohtanut koirien muut ominaisuudet, kuten älyn ja toiminnallisuuden. Siksi sekarotuisten suosio on kovasti kasvamaan päin, eli kun sinulla on sekarotuinen ei sinun tarvitse välittää missikisojen mitoista tai värivioista, vaan voit keskittyä koiran kokonaiskuvaan.

Olihan joskus ihmisilläkin tiukka kannatus arjalaisuudesta, ja sinisilmäisyys oli kovin tapetilla, mutta onneksi emme alistuneet sinisilmäisesti siihen oppiin. Nyt rodunjalostusopeilla on kovin kielteinen sävy, jos puhutaan ihmisistä, mutta koirilla sellainen on kenneleiden tavoite. Jalostamalla lajia ulkonäöllisin perustein olemme onnistuneet saamaan korien epäsikiöitä, jotka eivät pysty kunnolla hengittämään tai jopa kävely tuottaa vaikeuksia, mutta rotumääritelmän mukaan koira on uljas ja sertin arvoinen.

Olisi toki väärin yrittää tehdä koirista ihmisiä opettamalla niille puhetta tai opettamalla ne ihmismäisiksi. Siksi Chaserin kaltaisen ”maailman viisain koira” tittelin omaava koira on myös vieraantunut koirasta. Koiran kuuluisi olla maailman viisain koira muilla kriteereillä kuin ihmisen kielen ymmärtämisellä tai turkin täydellisellä värityksellä.

Uskonkin, että maailman viiaimpia koiria on paljon runsaammin , kuin mitä annamme ymmärtää. Jokainen koira, joka on omistajalleen rakas on minusta maailman viisain koira.

kukkia on vielä runsaasti
Etualalla Baba ja taustalla Atte. Molemmat ovat rakkaita.
What do you want to do ?

New mail

arialsio

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me. I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu