Helkavirsi on kalevalamittainen

Runonlaulaja Larin-Kyösti kirjoitti kokoelmassaan Kylän lauluja ensimmäisenä Helkavirsiä I ja II. Tämä tapahtui jo vuonna 1898. Arvostettu runoilijamme Eino-Leino kirjoitti runokokoelman Helkavirsiä joka ilmestyi kahdessa osassa vuosina 1903 ja 1916. Nämä edellämainitut helkavirret ovat kalevalamittaisia.

Sitten on sellainen teos kuin Helkavirsiä III, mutta se sisältää jotain aivan muuta kuin kalevalamittaisuutta. Tai on siinä lähes puolet oikeinkin, mutta jopa yksinkertaisempia sääntöjä ei muisteta noudattaa. Trokee ”unohtuisi ajan ahjoon” on jo heti seitsemännessä rivissä.

– hetkeen tähän helisemään,
värikirjoin värisemään.

Ja , – hajoaisin tuli-tuuleen, jne…

No näitä virheitä ei ”manata mahdillakaan” sieltä enää pois. Naurettavaa, että kirjoittaja on vetänyt nenästä kustannustoimittajaa, joka on hyväksynyt kirjan nimeksi helkavirsiä III, kun teos on ensmmäinen kirjoittajan kalevalan mittaa apinoiva ja hehkuttava helkavirsikirja. Numerointi kolme viittaa joko Larin-Kyöstin tai Eino Leinon tuotannon jatkoiksi tehtyä eepposta. Näin ei kuitenkaan ole.

Helkavirsiä III P. Olavi – V – Virtanen ei ole jatko-osa kummankaan runomestarin teosten jatkoksi, se on ensimmäinen kokeilu joka on vitsi ja vitsiksi tarkoitettukin. Siksi sen myös julkaisi Osuuskunta Kustannus Pegasos Tampereella vuonna 1995.

Yhteenveto
7 riviä, joista 4 (57 %) virheellisiä ja 0 (0 %) varoituksen saaneita. Murtosäkeitä 71 %.

Tulokset riveittäin
# Tulos Muoto Säe
1 Virhe 432 Täh-ti-Äi/ti i/ä-ti / i-ti
Virhe: lyhyt alkutavu runojalan nousussa. (Pääsääntö)
(Huom: yhdeksäntavuinen.)

2 Virhe 34 vi/rit-ti / Veen-e/mo-nen
Virhe: alle kahdeksan tavua.

3 OK 2213 syn-nyn / siit-ti / noin ni/me-si
4 OK 413 Lau-lul/la-kin / on la/kin-sa
5 OK 332 vir-rel/la vi/si-nen / luon-to
6 Virhe 314 Vä-ki/sin ei / vä-sy/te-tä
Virhe: lyhyt alkutavu runojalan nousussa. (Pääsääntö)

7 Virhe 314 ma-na/ta ei / mah-dil/la-kaan
Virhe: pitkä vokaali säkeen lopussa. (Lisäsääntö 4)

(Tarkistettu Karusen trokeemankelissa.) http://www.sci.fi/~alboin/trokeemankeli/

Eihän tällä kritiikillä ole enää mitään väliä. Pertti "Veltto" Virtanen on ex-kansanedustaja ja kaatuneen maidon perään ei kannata huudella, mutta onhan esimerkkinä siitä mitä kaikkea ihminen voi tehdä, kun vain saa oikean vaihteen päälle.

Kirjava "Puolue" – Elonkehän Puolesta – KIPU r.p. sai nuoret hullaantumaan joskus ja tästä alkoi huuma.

"Virtanen valmistui vuonna 1979 yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta. Hän toimi Vaasan läänin läänintaiteilijana vuosina 1984–1990.[1] Hän voitti väittelyn Suomen mestaruuden 1995 ja tuli valituksi Vuoden shamaaniksi runonlaulannan SM-kisoissa 1996". (Wikipedia)

Kun mies on väittelyn Suomen mestari ja kirjoittaa Helkavirsiä III, niin kuka voi tällaista miestä vastustaa, ja siksi hänet valitaan vuotta myöhemmin Vuoden shamaaniksi;)

Tuomaristo ei ole ymmärtänyt kalevalaisen runonmitan perään hönkäsen pölähtämää. Kansa hurraa ja on haltioissaan, runoilija vetää baretin päähänsä ja pakenee eduskuntaan painamman nappia. Mies laatii lakeja samoilla säännöillä kuin runoilee helkavirsiä.

Vaikka Juha Rantala kirjoitti kirjan Huijari – Veltto Virtanen & Kirjava puolue (Veitikka Kustannus 1999), niin kirja vain nosti Virtasen statusta entisestään. Näin kävi vaikka Rantala oli varsin lähellä totuutta. Mutta perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini luotti Virtaseen vielä 2007 ja Veltto sai yli neljä tuhatta ääntä Pirkanmaalta ja nousi uudelleen eduskuntaan. Ja 2011 mies sai jo yli kuusi ja puolituhatta ääntä ja kansanedustajuus jatkui.

Kansa haluaa huvinsa ja äänestää kenet vain haluaa eduskuntaan, näin se demokratia kukkii.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu