Kalman haju?

Perinteet tuntevat käsitteen kalman haju. Se on joidenkin tietojen mukaan imelä tunkkainen löyhkä, jonka kerran haistettuaan tietää, että se on kalman haju.

Kukaan ei sitä osaa kuitenkaan kuvailla sen paremmin. Kysyjälle vastataan niskoja nakellen, että sen sitten tietää kun sen haistaa.

Ketun viikset sanon minä, se on niitä vanhan kansan taikauskoisuuden tuotteita. Sellaisia kuin saunatontut ja mennikäiset. Ei niitäkään kukaan ole oikeasti nähnyt, mutta sellaisilla asioilla voi hyvin uskotella hölmömmille.

Jos joku todella pystyisi haistamaan kuoleman hajun etukäteen, niin miten sellainen ihminen sitten täydessä ruuhkapussissa tai ulkoilmakonsertissa sitten ei haista jatkuvasti kalman hajua. Kyllä suuressa väkijoukossa on aina joku joka kuolee lähipäivinä.

Jotkut sanovat, että kalman haju tulee siitä ihmisestä, joka on kuolemassa. Yleensä se on vanhus, jonka muutenkin tiedetään kohta kuolevan. Hajua on yritetty selittää myös sillä, että vanhuksen sisäkalut ovat jo mätänemistilassa ja haju tulee siitä. Mutta kun kalman haistaa henkilö jopa eri paikkakunnalla, kuin missä tuleva kuoleva oleskelee, eli haju ei voi tulla hengityksestä. Jos tulisi niin neljäsosaa kanssaeläjistä voisi epäillä kohta kuolevaksi, niin pahalle hengitys useimmilla meistä tuoksuu.

Kalmo on luotu vanhasta sanasta kalma, joka tarkoittaa sekin kuollutta ruumista, mutta myös kuolemaa.

Nykyisin kalman tai kalmon haju mielletäänkin hajuksi, joka syntyy kuin kuollut makaa jossain pidempään ja ruumiin haju tarttuu asuntoon tai paikkaan jossa ruumis on maannut.

Mutta jos joskus haistatte kalman hajun niin tiedätte sen siitä, että sitä hajua ei voi muile kuolevaisllle kuvailla. Sekä siitä, että jostain kumman syystä tieto tulee aivoihinne, että tämä on juuri se kalman haju, jota kukaan ei muuten teille voi kuvailla.

No sitten kun sen olette haistaneet ja olette varmoja että kalman haku tämä on, niin ette kuitenkaan voi tietää kuka kuolee. Koska joku sitten lähipäivinä kuolee, voitte vain sanoa, että minä haistoin kalman hajun jo muutama hetki sitten. Eli asialla ei ole mitään merkitystä, ja siksi tämä kaikki onkin perimätiedossamme unohtunut. Enää ei kukaan leveile kalman haistamisellaan.

Jos joku kuitenkin haluaa kertoa haistaneensa joskus kalman, niin mielellämme lukisimme siitä kokemuksesta enemmän, vaikka kommenteissa tai uutena avauksena täällä Vapaavuorossa. Joskin tämä Vapaavuoro löyhkää jo itsekin kalmolle, koska kirjoittajia ei juurikaan ole. Lukijoita ei taida olla vuorokaudessa sataa enempää, kun suosituimpien listan ykköseksikin pääsee jo 78 avauksella.

 

0
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu