Lintujen talviruokinta

Kuorettomat auringonkukansiemenet vaikuttavat kalliimmilta kuin kuorelliset, mutta niillä on kiistaton etu: linnut voivat hyödyntää kaiken mitä tarjotaan, eikä roskaa synny. (BirdLife)

Minun kokemuksen mukaan linnut syövät mieluimmin kuorellisia auringonkukan siemeniä. Ilmiö on hiukan mielestäni sama jos ihmisille tarjottaisiin kaupassa kuorettomia banaaneja. Ne nopeasti alkavat pilaantua, nuo kuorettomat auringonkukan siemenet, härskiintyvät ja ovat usein ummehtuneita joten linnut syövät niitä ainoastaan jos muuta ei ole tarjota.

Myös kuorelliset siemenet voivat olla usein huonosti varastoituja ja useamman kerran sesonkimyynnissä olleita siemeniä ei syö yksikään lintu. Reilu kymmenisen vuotta sitten tuli markkinoille sellaisia vaaleita peukalon pään kokoisia palleroita verkkopusseissa. No ensimmäisenä vuonna linnut söivät niitä kuin pöhköt. Seuraavana vuonna ei kelvanneet juuri lainkaan, eli ilmeisesti olivat olleet kesän varastossa ja ummehtuneet, joten linnut eivät tykänneet. No sitten kolmantena vuonna oli uusi satsi ja taas kävi kaupaksi lintulaudoilla.

Neljäs vuosi ja taas linnut laistoivat ja pikku hiljaa näiden herkkujen myynti tipahti niin alas, että niitä ei ole enää tarjolla.

Pähkinä on myös hiukan ongelmallinen tuote samoista syistä, se pilaantuu helposti jos on lämmin talvi ja ravinnerikkaana öljyisenä tuotteena elttaantuu nopeasti. Parasta on tuoreet ainekset ja parhaiten tuoreutensa säilyttää kuorelliset siemenet ja parhaiten niistä käy linnuille kaupaksi auringonkukansiemenet.

No sitten on tämä hintapolitiikka. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut inflaatio on nostanut pikkulintujen ruoan pilviin. Kun takavuosina sai ostaa 25 kilon säkillinen reilusti alle 20 euron hintaan niin eilen katsoin Halpa-Hallissa 2,5 kilon pussin maksaneen 6,5 euroa. Se tekee kilohinnaksi 2,6 euroa, eikä niitä 25 kg säkkejä ole enää edes tarjolla ja 20 kg säkki maksaa 40 euroa. Useimmat ihmiset tuskin kantavat 20 kg säkkiä kaupasta ihan vain ruokkiakseen lintuja.

On siis aika tyyristä ostaa pikkulinnuille evästä ja siksi lintujen ruokinta on vähentynyt ja silloin pikkulintuja tuppaa reilummin sinne, missä niitä ruokitaan. Minulla käy esimerkiksi niin paljon pikkulintuja päivittäin, että ruokaa kuluu noin reilun 2 euron edestä. Siis mikä ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan maksoi vajaa euron päivässä on nyt kaksi ja enemmänkin. Jos lasketaan, että talviruokintapäiviä on noin 150 niin pikkulintujen ruokinta maksaa noin 300 euroa, eli aika paljon eläkeläisen tuloissa.

Viime talvena meni meillä 180 kg kuorellisia auringonkukan siemeniä, silloin hinta oli alle kaksi sataa, nykyisillä hinnoilla 360 euroa. Nuo kuorettomat auringonkukansiemenet maksavat 4 euroa kilo. Eikä niitä kulu kuin 100 kg vuodessa jos saa tuoreita siemeniä, jotka kelpaavat. Eli hinta on sama jopa hieman kalliimpi, kun tarjoaa kuoretonta vaihtoehtoa.

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu