Mona Lisa – maalaussarja osa 5

 1. Mona Lisa on yksi tunnetuimmista maalauksista, sitä on kopioitu ja käytetty mainoksissa satoja tuhansia kertoja. Minäkin kiinnostuin siitä yhdessä vaiheessa ja katsastelin sitä hieman tarkemmin. Huomasin, että Mona Lisan vasen silmä oli keskellä , eli pituus kumpaakin laitaan on yhtä pitkä iiriksen keskeltä mitattuna. Ymmärsin, että se ei ole ollut sattuma.

  Ajattelinkin tehdä oman Mona Lisani ja ensimmäiseksi kävin ostamassa kiilapuut alkuperäisen Mona Lisa- taulun mittojen mukaisesti ja pingoitin siihen pellavakankaan. Alkuperäinen Mona Lisa on maalattu puulle, mutta minulle kokeiluun riitti samankokoinen kangaspohja.

  Seuraavaksi mittasin Mona Lisan vasemman silmän kohdan tarkalleen ja sitten aloitin maalaamaan vasemman silmän ympärille omaa ”Mona Lisaani”. Taustasta kopioin sen verran, että tein vuoria ja siltoja, sekä mutkittelevaa tietä, mutta suoranaista kopiointia en tehnyt. Vuoreen tein sellaisen jipon, että kun sitä hieman tarkemmin katsoo, siellä on koira haudattuna, eli maalasin koiran siihen kallioon piilokuvaksi.

  Taulun etuosaan oikealle maalasin kimalaisia kukkiin ja lentelemään kukkien ympärillä. Sitten oman versioni kasvot piti miettiä, kuka malliksi? No elävää Mona Lisan mallia en löytänyt niin piti maalata sellainen aivan omasta päästä. Sitten vielä yksi pulma, olen kehno piirtämään tai maalamaan kangasta, ei riitä motivaatio laskoksiin. No en maalannut vaatteita lainkaan niin siitä ongelmasta selvisin helposti.

  Maalasin kaiken valmiiksi, mutta hiuksia ei vielä ollut. En halunnut tehdä samanlaisia hiuksia kuin Mona Lisalla. Hiukset alkoivat kummittelemaan mielessäni, sillä minusta taulu oli aika onnistunut ja hiusten maalaaminen voisi pilata kokonaisuuden. Olihan kyseessä öljyväri ja maalaan yleensä märkää märälle systeemillä, eli yhdellä istumalla työ valmiiksi. Tässä tein nyt poikkeuksen, eli nukuin yön ylitse. Tai nukuin useammankin yön ylitse, että öljyväri kuivui kokonaan.

  Niinä päivinä ajattelin hiuksia yötä päivää, katselin netistä korkkiruuvikiharoita ja erilaisa hiusmalleja. En oikein löytänyt mieleistä. Alkoi jo olla rimakauhu noiden hiuksien kanssa, siinä välissä maalasin nuo kimalaiset, eli ne ovat siinä hiusongelman takia. Kaljupäistä Mona Lisaa en kuitenkaan aikonut tehdä.

  Sitten koitti se päivä, jolloin otin värituubit esiin ja pusersin muutaman värin paletille ja sekoitin pari väriä keskenään ja otin sekoitettua väriä paksuun siveltimeen ja sitten tökkäsin sutia pariin muuhun väriin ja tein nuo hiukset noin kolmessa minuutissa. Nostin siveltimen työltä ja pesin pensselin. Oma Mona Lisani oli singreerausta vaille ja sen tein huojentuneena. Sitten lepäsin seitsemän päivää;)))

 2. Tuo kakkoskuva on syntynyt sen jälkeen eli kymmenes lapsenlapseni Julia ja jospa hänestä saan sitten lisää inspiraatioita, nyt hänestä on jo kaksi valmista muotokuvaa joista nyt ensimmäinen tuossa nähtävillä.
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu