Omenatarinaa osa 3

Tänään on ikävämpi osuus eli omenan riesat, taudit, halla, pakkanen ja jyrsiät, sekä koirat ja pallopelit. Kun ihminen istuttaa jotain se toivoo menestystä työlleen. Mutta heinikossa asustavat vikkelät ja terävähampaiset myyrät, jotka luulevat, että makeakuorinen runko ja sokerinen juurakko on aivan heitä varten tehty. Siinä ne erehtyvät, mutta tekevät sen aina kun vain mahdollista.

Jäniksistä vielä voisi uskoa selviävän, mutta koiraperheessä, jopa oma koira voi alkaa kiinnostumaan siitä mitä isäntäväki sinne piilottaa ja aamulla löydät puusi ylös kaivettuna.

Talvella kaikki hangesta törröttävä  pitää koiran tietysti hampailla yrittää kiskoa mukaan, joten omenapuilla on todella paljon riesalaisia ennen kun siitä saa ensimmäistäkään omenaa. No jos selvität nämä pikku ongelmat tulee pieni ongelma lisää, mutta niitä on yleensä vieläpä runsaasti, omenakirvat. Ajoissa suorittamalla torjuntaruiskutuksen saatat selvitä kirvoista.

Mutta sitten on vielä pihlajanmarjakoi ja omenarupi. Omenarupi tekee sitten tilaa muumiotaudille, joten on tärkeä pitää lajikkeet sellaisina, että eivät ole herkkiä omenaruvelle. Niitä lajikkeita alkaa olla jo aika hyvin.

Jos olet näistä selvinnyt on vielä mahdollisesti omenakääriäinen ja omenapuun syöpä. Mutta vielä on sitten siltikin yksi paha jäljellä ja hän on sinä itse. Eli istuta kasvuvyöhykkesi sallimissa rajoissa ja istuta kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ja muista jatkohoidot. Lannoita, mutta älä liikaa, sillä liiallinen typpi sotkee puun talvehtimisen ja aiheuttaa enemmän tuhoa kuin hyötyä.

Keväällä voi auringon polte vioittaa puitasi, joten levitä rungoille kalkkivelliä sen tuhon lieventämiseksi, jos kuori repeilee siitä huolimatta niin sitten vain savivelliä ja lehmänlantaa sekaisin ja rappaat sillä rungon alaosan. Auttaa ihmeesti tekemään nuo aiemmat ajoissa, että ei tarvitse tuohon viimeiseen keinoon koskaan turvautua.

Paska kun on nykyisin kortilla.

Omenapuulla on siis useita tuholaisia, mutta onhan se joillakin onnistunut, niin miksi ei meilläkin. Kun valitset uutta puuta, mieti näitä etukäteen. Taudinkestävä, rupivapaa ja sitten jää vielä makuasiat ja kasvuvyöhykerajat mietittäväksi, myös tontin pienilmasto ja omenapuun suojaus tuulelta ja keväällä liialta auringolta. Kun olet nuo kaikki huomioinut ja sitten keväällä lumi sulaa ja huomaat, että myyrät ovat sittenkin taas onnistuneet syömään puusi pilalle, niin silloin kyllä ottaa pannuun.

 

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu