Omenatarinaa osa 7, jalontaminen

Jalontaminen eli varrennus oli lapsuudessani jotain ihmeellistä. Mummoni sanoi pyhää kunnioitusta äänessään, että se ja se oli jalontanut itselleen. No voi helkatti, ei se jalontaminen niin ihmeellistä ole.

Suomesta löytyy puutarhoja joista voit ostaa perusjuuria, jalo-oksia sekä varrennus veitsen ja filmiä ja sitten vain jalontamaan.

Hirvensalmen puurarha myy varrennuspaketteja, ja kauppiaan tarkoitus on kai arkipäiväistää tätä ihmeellistä taitoa. Tarvitset periaatteessa mattoveitsen ja maalarinteippiä ja tietysti puun tai perusjuuren lisäksi myös jalo-oksan.

Itse olen jossain vaiheessa ostanut juuri tuollaisen paketin, jossa oli veitsi filmiä ja perusjuuria sekä oksia.

Alkuun ajattelin kokeilla varrentamista pihlajiin, kun tontilla oli runsaasti pihlajantaimia omasta takaa. No kokemukseni mukaan päärynä tarttuu paremmin pihlajaan kuin omenat. Omenat tahtovat näivettyä pois parin vuoden päästä, mutta päärynät tuottavat jopa satoa. Ensimmäiset neljä päärynää sain viime syksynä pihlajajuuresta jossa oli varrentamani päärynän oksanpätkä.

Perusjuuria voi ostaa suoraan netistä aina ulkomaita myöten, siellä on tarjolla omenalle useampaa perusjuurivaihtoehtoa ja päärynälle sekä luumulle ja kirsikalle jne…

On monia vaihtoehtoja, eli kääpiöjuuria ja Antonovkaa sekä muillekin puulajeille omansa. Hinta liikkuu 2-5 euroa kappaleelta. Jos ostaa vaikka kymmenen perusjuurta ja sitten kerää naapurustosta ne tarvittavat oksat, jotka pitää olla edellisen kesän kasvustoa, niin mahdollisesti saa kymmenen uutta alueella viihtyvää eri lajiketta vajaalla viidellä kympillä. Kasvullisesti uudet vartteet ovat noin kaksi kolme vuotta jäljessä puutarhalta valmiiksi ostettua jalopuun tainta.

Voit myös varrentaa ilman perusjuuria, jos sinulla ennestään kasvaa omenapuu tontillasi. Voit varrentaa sen oksastoon eri lajikkeita ja sitten sinulla on perheomenapuu, jossa yhdessä ja samassa puussa kasvaa kaksi tai useampia lajikkeita. Näin turvaat pölytyksen jos sinun pihaasi ei sovi kuin yksi omenapuu.

Jos olet kasvattanut siemenestä itsellesi taimen niin senkin oksia voit varrentaa vanhempiin puihin ja ne tuottavat satoa aiemmin, joten saat selville nopeammin kannattaako siemenpuun kasvatusta jatkaa, eli onko siemenpuusta mihinkään.

Netistä löytyy kyllä seikkaperäiset ohjeet varrentamiseen, joten en tässä niitä käy erikseen. Mutta sen takaan, että ei se vaikeaa ole.

Jos jalontaminen minun nuoruudessani olisi ollut vähemmän korkealle nostettu taito, olisi se minulle ollut nopeampi tie varrentamisen iloihin. On siis joskus mietittävä tarkemmin mitä omille lapsille puhuu, että lapsen usko säilyy, mutta ei estä häntä kehittymästä.

Varrennusta on nykyisin tehty jopa perunan ja tomaatin kanssa, eli juuristo tekee perunaa ja lehvästö työntää tomaattia ja kyseessä on vain yksi kasvi joka on varrennettu peruna ja tomaatti.

Marja-aroniaa ja karviaista voi varrentaa ja tämäkin kaktus on varrennettu.

https://www.paratiisintaimitarha.fi/product/4891/mansikkapallerokaktus-gymnocalycium-mihanovichii   

Varrentaa voi mitä erilaisempia yhdistelmiä, eikä omenapuiden varrennus ole mikään uusi asia.

https://kotiliesi.fi/koti/puutarha/omenapuun-varttaminen/

Parhaiten olen onnistunut kirsikkapuun varrennuksessa, kolme vuotta sitten vartoin Gisla 5 perusjuureen Arttula kirsikasta oksan ja nyt kirsikka on kasvanut jo kolme metriä korkeaksi ja teki viime vuonna jo muutaman kirsikan. No pihlajaan vartettu päärynä teki siin myöskin satoa jo ja setäni joskus kymmeniä vuosia sitten sai pihlajaan vartetun omenan tuottamaan satoa. Ja sitten yksinkertaisesti kaikki kaupoista ostetut tai ostettavat omenapuut on varrennettu perusjuuriin ja jalo-osa sitten antaa nimen koko puulle.

Varrentamisessa jalo-oksa ei saa vielä olla kasvussa, mutta perusjuuri tai se puu johon vartetaan pitää olla jo herämnnyt talviunestaan. Toukokuun loppu ja kesäkuun alku sopivat vielä mainiosti varttamiseen jos olet innostunut kokeilemaan. Ainoa hankaluus on täällä pohjoisessa se, että kun tilaan etelästä oksia ne ovat joskus jo liian valmiita, eli ylikypsiä. Parasta olisi, että pohjoisesta lähetettäisiin etelän oksa niin se olisi silloin lepotilassa ja puu johon varrennus tehtäisiin olisi jo kasvussa. Mutta eihän kukaan kuolevainen pohjoisen yksinkertaisia makuja halua etelän makukirjoonsa sekoittaa.

Etelä-Suomessa kun jo nykyisin kasvatetaan menestyksellä jopa aprikoosia.

Varrentamisessa minua viehättää se, että pikkurahalla saat puutarhaasi useampia eri lajikkeita.

Omenoita on siis yli kolmetuhatta lajiketta, joten ei sinulta heti uutuudet puutarhastasi lopu jos asiaan innostut.

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu