Omenoita

Omenoita on tänään ruuhkaksi saakka tarjolla. Niin käy aina kun on hyvä sato. Omakotitalojen porteille ilmestyy laatikoita joissa on omenia ja jokin lappu että saa ottaa.

Ihmiset eivät enää tee tai teetä omenamehua itse. Mehuasemien toiminta ei ole enää yhtä vilkasta kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin Martoilla oli edullisia mehuasemia ja tuoremehu oli muodissa.

Sitten mehuasemat lakkautuivat ja omenoista on tullut enemmän haitta monille. Nuorena istutetut puu kantavat yhä suurempia satoja ja oma terveys ei enää ole se sama, kuin nuorempana. Nykyisin on paljon halvempaa ostaa omenamehu suoraan kaupasta, kuin tehdä sitä itse.

  • Tuoremehun teko 0,55 € / omenakilo
  • Mehustus ja pastörointi 0,75 € / omenakilo

Huomatkaa, että hinnoittelu on omenakilon mukaan ei omenamehun saannon mukaisesti, eli nuo hinnat on lipo tuplattava, jotta saadaan mehun hinta ja vielä astiat päälle. Jos kolmen litran hanapussi maksaa euron, niin litralle tulee pakkauskustannuksia 0,33 euroa.

Jos on oman ilmaiset omenat ja teettää ne mehuasemilla mehuksi, niin sata kiloa omenoita maksaa 55 euroa plus pastorointi 75 euroa. Mehun saanto on ehkä 60 litraa, joten pusseihin menee 20 euroa.

Rahaa palaa yhteensä 150 euroa eli 2,50 euroa litra. Kaupasta saa valmiin litran tölkin alta 2 euron, eli on tappiollista tehdä itse omenoista mehua. On helpompi jakaa ne ohikulkijoille.

 

No olen uhmannut tuota ajatusta ja tehnyt kolmen päivän aikana itse omilla pienillä kätösillä yhdessä vaimoni kanssa noin 165 litraa omenatuoremehua. Omenat olen kerännyt ilmaiseksi yhden talon pihapiiristä, ei omasta pihasta kuitenkaan.

Omenoita on vielä jäljellä runsaasti, eli niistä lopuista kuivataan, tehdään hilloa ym.

Tuo kaikki tuoremehukaan ei jää siihen, vaan osasta tuoremehua tulee siideriä ja viiniä.

Käytämme lasipulloja, joita ostin huutokaupasta muutama vuosi sitten 550 kpl puolikkaan lasipulloa hinta 20 euroa. Ei siis suuria pakkauskuluja.

Omenat puristan itse tekemällä puristemalla, jonka kustannukset olivat alle satasen ja murskaus tapahtuu omenatilalta lainassa olevalla murskaimella, kustannuksia siitä ei ole. Mehu pastoroidaan kahdella 10 litran teräskattilalla ja sähköä siinä tietysti hiukan kuluu, kun pullotkin kuumennetaan sähköhellassa 100 asteeseen.

Eläkeläisen aika ei maksa paljoa, joten minulla mehulitran hinnaksi jää reippaasti alle 50 senttiä. Ei ihme, että mehuasemat eivät kannata, kun on tee se itse miehiä ja kaupoista saa mehua noin euron litra halvemmalla kuin mehuasemien kautta omat omenat jalostaen.

No omenoista saa, vaikka mitä hyvää, kun vain on aikaa tehdä.

 

arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu