Omenoita
Omenoita on tänään ruuhkaksi saakka tarjolla. Niin käy aina kun on hyvä sato. Omakotitalojen porteille ilmestyy laatikoita joissa on omenia ja jokin lappu että saa ottaa.
Ihmiset eivät enää tee tai teetä omenamehua itse. Mehuasemien toiminta ei ole enää yhtä vilkasta kuin kolmekymmentä vuotta sitten. Silloin Martoilla oli edullisia mehuasemia ja tuoremehu oli muodissa.
Sitten mehuasemat lakkautuivat ja omenoista on tullut enemmän haitta monille. Nuorena istutetut puu kantavat yhä suurempia satoja ja oma terveys ei enää ole se sama, kuin nuorempana. Nykyisin on paljon halvempaa ostaa omenamehu suoraan kaupasta, kuin tehdä sitä itse.
- Tuoremehun teko 0,55 € / omenakilo
- Mehustus ja pastörointi 0,75 € / omenakilo
Huomatkaa, että hinnoittelu on omenakilon mukaan ei omenamehun saannon mukaisesti, eli nuo hinnat on lipo tuplattava, jotta saadaan mehun hinta ja vielä astiat päälle. Jos kolmen litran hanapussi maksaa euron, niin litralle tulee pakkauskustannuksia 0,33 euroa.
Jos on oman ilmaiset omenat ja teettää ne mehuasemilla mehuksi, niin sata kiloa omenoita maksaa 55 euroa plus pastorointi 75 euroa. Mehun saanto on ehkä 60 litraa, joten pusseihin menee 20 euroa.
Rahaa palaa yhteensä 150 euroa eli 2,50 euroa litra. Kaupasta saa valmiin litran tölkin alta 2 euron, eli on tappiollista tehdä itse omenoista mehua. On helpompi jakaa ne ohikulkijoille.
No olen uhmannut tuota ajatusta ja tehnyt kolmen päivän aikana itse omilla pienillä kätösillä yhdessä vaimoni kanssa noin 165 litraa omenatuoremehua. Omenat olen kerännyt ilmaiseksi yhden talon pihapiiristä, ei omasta pihasta kuitenkaan.
Omenoita on vielä jäljellä runsaasti, eli niistä lopuista kuivataan, tehdään hilloa ym.
Tuo kaikki tuoremehukaan ei jää siihen, vaan osasta tuoremehua tulee siideriä ja viiniä.
Käytämme lasipulloja, joita ostin huutokaupasta muutama vuosi sitten 550 kpl puolikkaan lasipulloa hinta 20 euroa. Ei siis suuria pakkauskuluja.
Omenat puristan itse tekemällä puristemalla, jonka kustannukset olivat alle satasen ja murskaus tapahtuu omenatilalta lainassa olevalla murskaimella, kustannuksia siitä ei ole. Mehu pastoroidaan kahdella 10 litran teräskattilalla ja sähköä siinä tietysti hiukan kuluu, kun pullotkin kuumennetaan sähköhellassa 100 asteeseen.
Eläkeläisen aika ei maksa paljoa, joten minulla mehulitran hinnaksi jää reippaasti alle 50 senttiä. Ei ihme, että mehuasemat eivät kannata, kun on tee se itse miehiä ja kaupoista saa mehua noin euron litra halvemmalla kuin mehuasemien kautta omat omenat jalostaen.
No omenoista saa, vaikka mitä hyvää, kun vain on aikaa tehdä.
Suomessa kasvaa omenapuita ja omenasadosta saadaan kotimaista mehua. Aamujuomana omenamehu on siis kansantaloudellisesti edullista.
Ilmoita asiaton viesti
Juu onhan se, mutta yllättävän moni vieroksuu kotiomenista tehtyä mehua, kun on lapsesta saakka tottunuyt jo noihin kaupallisiin juomiin. Lapsen maku on jo kotona kehittynyt juomaan esansseja ja makeutusaineita mehuissa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö mehutehtaat voi suhtautua omenaan raaka-aineena. Olemme tottuneet kaupan mehujen makuun ja niihin luottamaan kaupunkiasukkaina, mutta voisihan se raaka-aine olla kotimaisia omenoita.
Ilmoita asiaton viesti
Mehuteollisuus ostaa sieltä mistä halvimmalla saa, eli kotimaan tuotanto on varmasti paikallaan, mutta jos Italiasta ja Tanskasta tarjotaan halvemmalla niin kauppa tehdään sinne.
Nyt tänään tuli täyteen sata litraa pullotettua omenatuoremehia, 75 litraa siideriä käymässä ja 50 litraa omenaviiniä. Aiemmin on jo tehty tämän syksyn aikana 25 litraa mansikkasiideriä ja 25 litraa mustikka siideriä. Lisäksi mansikka- ja mustikkamehua useita kymmeniä litroja. Eiköhän, ne meille kahdelle talveksi riitä.
Ai niin pitää hiukan vielä kerätä puolukoita ja ehkä karpaloita.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä!
Meinasin juuri kirjoittaa: ostatko omenoita?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän niitä tulee joskus ostettua, mutta nyt en juuri osta.
Ilmoita asiaton viesti
Joo,o kaksiviikkoa omenasoseessa ja mehussa, potunkaivuu siinä välissä.
Nyt maistuu ihan Lahtelainen kraanavesi!
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on vielä potut maassa ja soseomenat valikoituna varastossa odottamassa ensiviikkoa. Taidan ottaa omenasiiderin vuosikertaa 2020.
Ilmoita asiaton viesti
Kylmäpuristettu omenamehu on totisesti hyvää.
Herahti oikein vesi kielelle.
Synnyinkoti meni aikoinaan myyntiin, ja tyhmä uusi omistaja kaatoi heti koko tuottoisan omenapuutarhan.
Joukossa oli myös antonovka-lajiketta, jonka omenat säilyvät ja kypsyvät kellarissa parhaimmilleen vasta jouluksi.
Isäukolla oli puutarhurin koulutus, ja ymppäsi oksia muista puista niin, että yksi puu tuotti neljää omenalajiketta.
Ilmoita asiaton viesti
Minäkin olen varttanut perheomenapuita itselleni, mutta ne ovat vielä aika nuoria. Kuudessa puussa oli jo tänä syksynä muutama omenakin ja pihlajaan vartetussa päärynässä neljä päärynää.
Ilmoita asiaton viesti