Päätös – maalaussarja osa 7

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

No niin sarjamme on päässyt finaaliin, eli päätän sarjani tänään tähän. Maalausharrastukseni on siis kestänyt täyden viikon mittaisen sarjan ja valtaisa osa tuotannosta jäi käsittelemättä ja hyvä niin. Maalaaln itseäni varten ja kuitenkin olen myynyt enemmän tauluja kuin Vincent van Gogh. Olen mielestäni edistynyt hyvin, sillä en ole saanut ulkopuolista opastusta enkä ole sitä myöskään ollut hakemassa. Haluan tehdä sitä mitä minun sisin haluaa, en sitä mitä minulle opetetaan.

Kirjailija Erno Paasilinnan sanoin, vain itseoppineet ovat oppineita muut ovat opetettuja.

Omia suosikkejani taidemaailmassa on joitakin, ja useita arvostan tosi paljon, mutta en tee näitä töitäni ollakseni jokin suuri taiteilija. Teen näitä tutkiakseni maailmankuvaani. Samaa teen myös silloin kun kirjoittelen täällä ja Puheenvuorossa blogeja. Niiden keskustelujen kautta avarran omaa maailmankuvaani. Olen siis pelkästään utelias, se on tärkein syy maalata tauluja ka kirjoitella blogeja. Tutkin tuntikausia värioppia ja taiteilijoiden elämänkertomuksia, mutta kun alan maalaamaan en maalaa kuin itselleni. Haluan voittaa omat tavoitteeni, maalata paremmin kuin olin ajatellut.

Minulle maalaus syntyy päässä jo paljon ennen kuin edes tiedän että tulen joskus sen maalaamaan kankaalle. Muistan kun vaahtosammuttajan kokoisena kuljin pappani perässä hevoshaasta kohti mummolan rakennuksia. Hevostie kulki peltojen halki, oikealla puolella Teppolan pellot ja vasemmalla puolella pappani kylvämä ruishalme. Jäin hiukan jälkeen, kun huomasin elämäni ensimmäiset ruiskukkaset rukiin seassa, valo siivilöityin korsien lomitse ja siniset kukat säihkyivät pienen pojan silmiin. Siitä lyhyestä hetkestä kesti noin 45 vuotta, kun maalasin ne ulkomuistista, eli alitajuntani työsti sitä kuvajaista muutaman vuoden ennen kuin sen lopulta maalasin.

Nicolae Ceaușescun teloitus, joka tuolla myös on esillä, syntyi niin, että olin työehtosopimusneuvottelijana 1989 loppupäivinä kevään työehtosopimusneuvottelujen alkukuvioissa. Lensin useampana päivänä joulun alla ja joulun välipäivinä Joensuusta Helsinkiin ja elämä oli kaikin tavoin kiireistä ja neuvotteluja oli pitkin päivää ja myöhään yöhön. Hetkittäin kuulin aina uutisia ulkomaailmasta ja sitten myös kuulin sen uutisen, kuinka Nicolae Ceaușescu ammuttiin aamun koitteessa. Minulle tuli pakottava tarve yrittää maalata se kankaalle ja niin myös sen sitten tein. On muistettava, että aloitin maalausharrastuksni vuonna 1989, eli saman vuonna kun tämä sumuinen tapahtumasarja tapahtui.

Taulussa pääsyytetty ja vaimo seisovat muurin edessä ja Nicolaen otsassa näkyy luodin reikä, mutta piru istuu vaimon puolella ja lintu lennähtää ilmaan. Mitä tämä kaikki symboliikka tarkoittaa ei ole minulle vielä selvinnyt, mutta se on tarkoituskin, että katsoja saa itse ratkaista mitä näkee. Jotkut näkevät vain huonosti maalatut henkilöhahmot ja naivistisen muurin. Minulle se oli mielen pesu siitä uutisesta mistä en saanut tarpeeksi informaatiota, kun olin keskittynyt muihin asioihin ja elin sen hetken sitten itseni kanssa maalauksen parissa.

Muistan pienenä, kun setäni Matti Alsio, joka oli ammatiltaan rakennusmaalari, harrasti myös taulujen maalausta ja yksi hänen töistään oli mummolan rakennukset järveltäpäin kuvattuna. Minusta se oli hieno, että maalaus oli mamman ja papan seinällä kunniapaikalla. Siitä hetkestä kun kuulin, että ”tavallinen” ihminen voi maalata kuvia kehyksiin olin myyty, eli kun kuulin, että setäni Matti olis sen maalannut.

Minulle taulun ei tarvitse olla valokuvan tarkka kopio todellisuudesta, vaan minulle taulu on mielikuva pään sisältä, sillä me jokainen näemme todellisuuden eri tavoin.

Nyt tämä kuvasikermä on tullut siis loppuun. Hyvää kevättä kaikille ja muistakaa pestä kätenne joka helevetin asiasta, niin ette osallistu mihinkään, eikä selkänne tule kipeäksi. Kun ei ota kantaa mihinkään ei tarvitse hävetä itseään.

+2
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu