Perunatarinaa osa 4, Tyrnävä

Perunoista ei voi Suomessa laajemmin kertoa jos Tyrnävää ei mainita. Tyrnävällä on perunanviljelyssä yli 1300 hehtaaria peltoa jonka kasvuolosuhteet vastaavat Tampereen korkeudella olevia.

Kun puhutaan Limingan kuuluisista niityistä niin Tyrnävän perunapellot ovat muhevaa hiekkaista vanhaa merenpohjaa ja siksi otolliset laajempaan perunantuotantoon. Tyrnävällä tuotetaan yli puolet Suomen siemenperunasta. Tyrnävän pelloilta korjataan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa perunaa.

Tyrnävä on High Grade- aluetta perunan tuotannossa ja Euroopan puhtain High Grade- alue, eli Suomessa on Euroopan puhtain siemenperunan tuotantoalue.

Tyrnävällä eikä koko Suomessa ole enää omaa jalostusta, mutta uusia lajeja kokeillaan jatkuvasti. Jalosteet tulevat Suomeen ja Tyrnävälle etupäässä Hollanista mikrotaimina, joita kasvatetaan jopa kuutena vuotena koetiloilla ennen kuin ne pääsevät tuotantoon ja vasta sen jälkeen markkinoille.

Perunalajikkeista Jussi on tällä hetkellä viimeinen suomalainen perunalajike, jos ei Suomi tai joku suomalainen taho sitten innostu jalostamaan kotimaista uutta perunalajiketta. Siinä olisi haastetta.

Oulussa on ilmakitara, mutta Tyrnävällä on ilmaperuna.  https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000005631360.html 

Maailma muuttuu, vaikka hitaasti, eikä aina siihen suuntaan johon itse haluaisimme.

 

 

 

 

+1
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu