Perunatarinaa osa 9, Arran Victory

Arran Victory on historiallinen peruna, jolla perunamaailma kunnioittaa ensimmäisen maailmansodan loppua. Lajike joka nimenomaan vastaa perunamuusien Rolls Roycea. Arran Victory on herkullinen harvinaisuus, joka juhlistaa sunnuntaisin laatutietoisen perheen illallista. Lajike on  kehitetty Skotlannissa vuonna 1918.
Sopii ruoanlaittoon, sosettamiseen, paistamiseen ja varastointiin. Paitsi, että sitä kukaan tuskin Suomessa tuntee. Täällä tunnetaan sellaiset perunat joita kaupoista saa, mutta ei sellaisia lajikkeita kuin Trixie tai Arran Victory.
Mutta on meilläkin herkkuperuna,  -Puikula. Puikula eli Manteliperuna on ruotsalainen perunaklassikkomme! Kestää jonkin aikaa kypsyä, mutta upea maku tekee siitä odottamisen arvoisen, eikä se edes kypsy sen pidenpään kuin muutkaan perunat. Keitä kuori päällä ja nauti manteliperunoista, vaikka veitsellä palastaen ja nokare voita kyytipojaksi.  Ja yllätys yllätys tämä Manteliperuna , eli suomeksi Puikula on kehitetty Ruotsissa vuonna 1951. Siis mitä? Venäläiset väittävät keksineensä saunan ja ruotsalaiset omivat Keke Rosbergin lisäksi myös meidän ikioman Puikulan.
Eikä siinä vielä kaikki! Blue Mandel on kuulemma ruotsalainen klassikko, joka sai alkunsa närhen munasta. Sinistä mantelia kasvatettiin jo 1800-luvun alkupuolella Ruotsin pohjoisosissa. Maku on voimakas ja jättää varmasti mukavan muiston jos sellaista vain joskus on saanut jossain. Sininen manteli on erittäin maitomaista ja soveltuu siksi soseen, soseen, keiton, paistettuihin tai paistettuihin. Mutta tämä ruotsalaisten ikiaikainen herkku ei ole löytänyt meidän ruokalistoille, kun me popsimme sellaista herkkua, kuin Afra tai Annabella.
Trixiestä minulla ei ole muuta tietoa kuin harrastajien kehut, siis heidän keskinäiset kehunsa. Eiväthän nämä perunainnokkaat meille tavaikselle mitään halua kertoa, kun me emme ole kiinnostuneita. Meillähän on kuten sanottua Hankkijan Tuomas tai Hankkijan Tanu, Hankkijan Timon lisäksi tietysti.
Kun perunafriiki laittaa perheelleen sunnuntailounaaksi tai jouluksi Trixietä tai Arran Victoryä, niin me juntit keitämme ylikypsiksi Melodyä ja kuvittelemme, että se jauhoisuus tulee siitä kun sitä on keitetty puoli tuntia ja siksi hajonnut.
PS. Perunalähetykseni tuli perille ja on nyt jo idättymässä. Niistä huomenna enemmän perunatarinan viimeisessä osassa, ja yritän saada kuvan alkuun.
0
arialsio
Sitoutumaton Oulu

I was born in Hyvinkää, Southern Finland, June 12th 1956. I have done my life’s work as an entrepreneur in the construction business. Now I am a free lord and write poems and blogs for fun. My hobbies also include oil painting, and during the last few weeks watercolors have got a hold of me.
I have written palindromes and created poems in Kalevala meter, which is a loose trochaic tetrameter used in the Finnish national epic Kalevala. I have also done haiku in palindrome. I cannot really say which interests me the most: painting, poetry or outings with the dogs. Writing has always been a big part of my life, and I write a blog in a Finnish online newspaper Uusi Suomi.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu