Rahanvalta tekee ihmiset hulluiksi

Kuva: Moe Mustafa

TEATTERI ★★ Kultainen vasikka. Ennakko Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä 17.9.2020. Ohjaus, sovitus ja lavastus Mikko Roiha. Pukusuunnittelu Taina Sivonen, äänisuunnittelu Moe Mustafa. Rooleissa Ella Mustajärvi, Joonas Kääriäinen, Ritva Grönberg, Markus Ilkka Uolevi ja Saara Jokiaho.

Parhaillaan vietetään kuopiolaissyntyisen Maria Jotunin 140-vuotisjuhlaa.

Jotunin kolminäytöksinen huvinäytelmä Kultainen vasikka sai kantaesityksensä 1918 Kansallisteatterissa. Suomen teattereita kiertävä yhteistuotanto ensiesitetään nyt Kuopiossa Mikko Roihan ohjaamana.

Roihan mukaan Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä. Maria Jotuni julistaa tässäkin pontevasti naisten asemaa ja yhteiskunnan epäkohtia.

Raha on kultainen vasikka, epäjumala jota palvotaan moraalista piittaamatta. Näytelmässä keinottelu kukoistaa ja kaikki on kaupan. Rahanvalta tekee (nais)ihmiset hulluiksi.

Mistäs muusta nykyisin on kysymys. Rahasta, aina rahasta.

Raha ja rakkaus. Vapaus ja moraalinen velvollisuus. Häikäilemätön itsekkyys ja yhteinen hyvä.

Ei ihme, että Kultainen vasikka palaa klassikkona aina kausittain teattereiden ohjelmistoon. Teemat ovat ajattomia. Mutta mitä moraliteetti antaa nykykatsojalle?

Tätä näytelmää varten koottu ensemble tekee tasaväkistä työtä ja vanhahtavat repliikit ottavat valtoihinsa, mutta toteutuksen pointti menee minulta yli ymmärryksen.

Mikko Roihan ohjaus vierauttaa ensi hetkestä alkaen. Henkilöt tanssivat melkein läpi esityksen, tanssivat ja puhuvat ohi. Rytmi on paitsi monotoninen ajoittain myös hukassa. Käy uuvuttavaksi.

Komediaa tästä tanssivasta komediasta ei tahdo löytää vaikka tikulla etsisi. Ahdistusta tosin huudetaan täysin palkein, niin että kanssanäyttelijöillä on pokassa pitämistä.

Kultainen vasikka on harjoiteltu Berliinissä, ja näytelmää voi seurata tekstityslaitteesta englanniksi ja suomeksi. Mahtipontisen kaupunginteatterin sijaan olisi voinut olla kiinnostavaa nähdä esitys pienessä kellariteatterissa kansainvälisen yleisön seurassa.

Olisi voinut röyhistää rintaa ja sanoa, että näin meillä osattiin kirjoittaa sata vuotta sitten. Nyt eespäin! geron.fi

0
ariliimatainen
Kuopio

geron.fi | Olen laillistettu sosiaalihuollon ammattimies ja vapaa toimittaja. Geronomina edistän vanhojen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Freelancerina kirjoitan mielelläni kulttuurista ja vanhuusiän ilmiöistä. Palveluksessanne! Muuten olen sitä mieltä, että kulttuuri pidentää ikää. – Geron ’vanhus, vanha mies’

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu