Korona-ajan matkalla Tallinnassa

Vaikka vapaa-ajan matkustusta ei suositella on matkailu vaikkapa Viroon täysin mahdollista tälläkin hetkellä työ-, perhe- tai muista välttämättömyyssyistä. Ja jopa ilman näitäkin koska Suomen kansalaisella on oikeus lähteä maasta ellei sitten mitään laajempaa etsintäkuulutusta voimassa ole. Tätä oikeutta tulin käyttäneeksi kuluneena viikonloppuna tutkaillakseni miltä koronan aikainen elämä Tallainnassa ja Viimsissä vaikuttaa.

Sisäisten rajatarkastusten vallitessa toki myös Virolla on oikeus päättää ketä maahan laskee ja millä ehdoin. Tästä syystä ennen matkaa varmistin Viran rajaviranomaisilta ensinnäkin sen ovatko matkustusyyni hyväksyttävät (olivat) ja tarviseeko mistään karanteeneista huolehtia (ei). Rajapoliisin sivuilta löytyy mm englanninkielinen lomake poikkeusoloissa Viroon saapumiseen. Täytin hakemuksen ja myönteinen vastaus tuli alle 24 tunnissa. Siispä matkaan.

Laivoilla

Menomatka Tallinkin Megastarilla jo osoitti poikkeusaikoja elettävän. Laiva oli puolityhjä johtuneeko tämä sitten lipunmyynnin mahdollisista rajoittamisista vai siitä että suomalaiset jostain syystä luulevat rajan olevan suljettu.

Joka tapauksessa laivayhtiö mitä ilmeisimmin on ottanut tosissaan laivamatkustuksen turvallisuuden. Matkan aikana tämä näkyi siinä, että pikaruokalan sisäänkäynnillä oli tarjoilija huolehtimassa siitä ettei linjastolle eikä kassalle syntynyt jonotusta. Samoin istumaosastolla joka toinen istuinryhmä oli suljettu nauhoin jotta etäisyydet matkaajien kesken olisivat kohtuulliset. Varsinaisista palveluista suljettuina näyttivät olevan vain peliautomaatit. Kuulutuksin muistutettiin jatkuvasti etäisyyksistä ja käsidesejä oli yleisissäkin tiloissa joka puolella.

Paluumatka Eckerö linen Finlandialla osoitti joitakin eroja yhtiöiden välillä olevan. Nyt ei etäisyyksiä juuri valvottu ja mm ruokapaikalla jono näytti katkeamattomalta. Palveluista peliautomaattien ohella oli suljettu ainakin parfymeriaosasto.

Rajoilla

Etukäteen epäilin sisäisiin rajatarkastuksiin kuluvan aikaa jopa tunnin (muistissa ruuhkat Uudenmaan sulun aikana). Näin ei kuitenkaan käynyt sillä Suomesta lähdettäessä mitään tarkastuksia ei ollut. Tallinnaan saavuttaessa oli rekkakaistat otettu myös henkilöautojen käyttöön ylityksen sujuvoittamiseksi ja itse rajatarkastus kestikin noin puoli minuuttia.

Takaisin tullessa ei Tallinnassakaan ollut mitään tarkastuksia ja Suomen päässä tarkastus meni vallan sujuvasti.

Itseeni teki vaikutuksen molempien maiden rajavartiostojen palvelualttius sekä ylätasolla asiakasneuvonnassa etukäteen määräyksiä selvitellessä että matkan aikana suoritusportaan kenttähenkilöstön myönteisenä asenteena.

Rekkakaistat Tallinnan satamassa auki rajatarkastusten sujuvoittamiseksi.

 

Tallinnassa ja Viimsissä

Itse Tallinnassa suurin osa palveluista näytti olevan toiminnassa. Ostoskeskukset ja suuri osa pikkuputiikeista oli auki. Matkailijoiden puute toki näkyi katukuvassa ja niinpä Raatihuoneen torillakaan ei näkynyt yhtään turistiryhmää, nähtävyykisä kuvailemassakin oli lähittä yksittäisiä pariskuntia.

Etäisyyksiä oli helppo pitää Virossa kaikkialla suositellun 2+2 säännön mukaan. Sääntö tarkoittaa enintään kaksi henkilöä yhdessä ja kahden metrin etäisyydellä toisista henkilöistä tai pariskunnista. Ostoskeskuksista ainakin Viru keskuksessa eteisyyksien kunnioittamista oli helpotettu lattiaan liimattattujen pinkkien täplien avulla.

Virukeskuksessa pinkit täplät muistuttavat etäisyyksistä.

 

Ainakin kaikki Raatihuoneen alueen ravintolat näyttivät olevan auki eikä todellakaan kyse ollut mistään noutoruuan hakupisteistä vaan ravintolaruokailusta täydellä palvelulistalla; ovillakin päivystivät sisäänheittäjät normaalitapaan.

Itse matkasin syömään suosikkipubiini Viimsiin. Koronan vaikutus näkyi supistuneina aukioloina eli kun livebändien esitykset oli peruttu, viereiset kylpylä ja teatteri suljettu pantiin myös pubin ovet kiinni jo kymmeneltä illalla. Itse ruokalista oli aiempaan tapaan erinomainen samoin tilaamani pasta. Olutvalikoima oli tavanomaista suppeampi. Tarjoilijoilla ei ollut mitään maskeja joten sairaalavarustus ei päässyt hyvää tunnelmaa pilaamaan.

Jälkiruuat nautin lasiseinan takana olleessa sikariloungessa joka ympäristö nahkasohvineen ja shakkipeleineen kruunasi nautinnon merkittävästi paremmin kuin Suomessa tuttu ovensuutupakointi räntäsateessa.

Ravintolalounas Viimsissä vaihtoehdoksi noutoruuille.

 

Voin suositella

Moni suomalainen kokee kotiarestin ja koronan rajoitukset ahdistavina. Kannattaa kuitenkin muistaa kyse olevan pääosin suosituksista sillä onhan liikkumisvapaus perusoikeuksia. Entä kannattaako riski sitten ottaa vaikkapa matkaamalla Tallinnaan? Mielestäni kyllä koska Virossa koronatilanne lienee jopa Suomea paremmalla tolalla.

Toukokuun puolivälissä Viro, Latvia ja Liettua muodostivat eräänlaisen matkailukuplan jossa maiden kansalaiset suhteellisen vapaasti voivat matkustella Balttian alueella. Suomellekin tarjottiin mahdollisuus tulla samaan ryhmään mukaan mutta Suomi kieltäytyi. Mielestäni tämä on valitettavaa ja päätös tulisi pyörtää ellei sitten kesäksi rajoituksista tahi suosituksista matkailun osalta luovuta kokonaan.

Ehkäpä pelkkä 2+2 suositus olisi keskivertokansalaiselle täysin riittävä ”rajoitus”. Sekä laivalla että Tallinnassa suositusta näytettiin ilman sen kummempia ongelmia noudatettavan. Ainoat poikkeukset tästä olivat Tallinnan ja Viimsin välillä olevat isommat ihmisryhmät merenrannalla sekä laivoilla tupakkapaikoilla ulkokannella. Toisaalta tupakoinninhan todettiin Ranskassa vähentävän merkittävästi riskiä saada koronatartunta ja Tallinnassakin oli juurikin matkani aikana onnekseni makutupakoiden alennusmyynti nyt voimaantulevien EU-säädösten takia.

+1
arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu