Saattohoidon kustannuksista ei saa tinkiä – voiton tavoittelun loputtava
Yhteiskunnassa tulee käydä keskustelua siitä, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi olla voittoa tavoittelemattomia. Saattohoito on yksi sellainen, jossa kustannuksista ei saisi tinkiä.
Toimijan on oltava vahva, kokenut ja osaava. Sairaanhoitopiirien, kuntien ja kaupunkien on panostettava saattohoito osaamiseen ja kuultava ja opittava alan asiantuntijoilta.
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan poliisi tutkii Turussa isoa rikoskokonaisuutta, joka liittyy yksityiseen palvelutuotajaan, jolta Turun kaupunki on hankkinut ostopalveluna saattohoitoa vuosina 2011 – 2014. Kaupunki siirsi kilpailutuksen kautta noin 185 potilaan hoitovastuun kyseiselle yritykselle. Lounais-Suomen poliisi kertoo tiedotteessaan (2.3.2020), että tutkinta pitää sisällään poikkeuksellisen vakavia laiminlyöntejä ja väärinkäytöksiä.
Tutkittavina rikosnimikkeinä on tällä hetkellä ainakin törkeä kuolemantuottamus, törkeä pahoinpitely, törkeä kavallus, törkeä petos, useita törkeitä väärennöksiä ja huumausainerikoksia.
Julkisuuteen tulleet tiedot Turun tapahtumista järkyttävät. Poliisilla on tutkinnassa sellaisia väärinkäytöksiä, että ne menevät kaiken inhimillisen ajattelun yli. Ei löydy sanoja. Ihmiset eivät ole valittaneet saamastaan hoidosta. Kuka saattohoidossa oleva hauras ihminen tai hänen läheisensä pystyisikään.
Olen jättänyt hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen saattohoitolain aikaansaattamisesta, saattohoidon kilpailuttamiseen liittyvistä ongelmista ja saattohoitopotilaan mahdollisuudesta valittaa saamastaan hoidosta. Mikä on potilaan oikeusturva näissä asioissa ja miten saattohoitoa valvotaan?
Olen jättänyt vuosien mittaan myös useita toimenpide- ja talousarvioaloitteita liittyen saattohoidon parantamiseen, sekä kaksi kertaa lakialoitteen kokonaan uudesta saattohoitolaista.
Erilaiset toimet saattohoidon parantamiseksi ja yhdenvertaistamiseksi ympäri Suomen ovat tärkeitä. Saattohoitolainsäädännöllä tulisi määritellä muun muassa saattohoidon kriteerit ja laatu, saatavuus ja saattohoitopaikkojen riittävyys, kansalaisten subjektiivinen oikeus saattohoitoon sekä saattohoidossa työskentelevien henkilöiden kriteerit ja oikeus lisä- ja täydennyskoulutukseen. Inhimillinen ja kivuton kuolema on jokaisen ihmisen perusoikeus. Saattohoidon riittävä ja tasa-arvoinen toteutuminen edellyttää, että se on tarvittaessa kaikkien ihmisten saatavilla riippumatta asuinpaikasta tai sairaudesta. Saattohoitolaki olisi siis tärkeä ja merkittävä asia.
”Yhteiskunnassa tulee käydä keskustelua siitä, mitkä sosiaali- ja terveyspalvelut tulisi olla voittoa tavoittelemattomia.”
Sekä siitä, että mitä rahoitetaan jos kaikkea ei voida rahoittaa. Pitääkö rahoittaa ensisijaisesti, jos rahaa on vain toiseen, syöpälasten hoito vaiko kuolevien saattohoito?
Ehkä parhaita keskustelijoita asiassa olisivat kuolemaisillaan olevat potilaat sekä syöpäsairaat lapset, ja heidän omaisensa?
Poliitikkojen mantra: ei vastakkainasettulua. – – – … Miksi ei?
Ilmoita asiaton viesti
–
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa jo siirryttiin yksityiseen voitontavoitteluun terveydenhuollossa ja vanhusten huollossa.
Puheet Suomesta tasa-arvoisena yhteiskuntana on vain irvokas ja härski vitsi sillä maassa jo siirryttiin varallisuuteen perustuvaan eriarvoiseen luokkayhteiskuntaan.
”Kapitalistisella yrityksellä ei voi olla vallitsevia käsityksiä ja käyttäytymissääntöjä, jotka koskevat hyvää ja pahaa, oikeaa ja väärää, arvokasta ja arvotonta, hyväksymistä ja hylkäämistä. Yritys on yhden asian liike. Sen tehtävä on tuottaa mahdollisimman paljon varallisuutta omistajilleen.”
https://fi.wikiquote.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Wahlroos
Suomessa johtoajatus on nykyisin; ”köyhät kyykkyyn”
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tietää onko nykynuori köyhän vai varakkaan perheen lapsi?
Vastaus: https://yle.fi/uutiset/3-11065687
Ilmoita asiaton viesti