”Tuohiesirippu” ja suomettuminen kannattaa unohtaa kun tutkitaan Stalinin ajan vainottuja

Professori Kimmo Rentolan kolumnin mukaan Stalinin ajan vainojen kohtaloja ei voi tuskin tutkia, sillä hanke ei olisi kunnolla toteuttamiskelpoinen nyky-Venäjällä (Helsingin Sanomat 8.10.)

Rentola on siinä oikeassa, että projekti on niin tärkeä, että päättäjien kannattaisi ajatella asiaa tieteen intressin ns. ”pitkän ajan horisontin” mukaisesti. Kyseessä ei saisi olla ainoastaan jonkin vaalikauden pituinen projekti. Hanke on kansallisesti niin tärkeä, että sen pitäisi yhdistää kaikkia suomalaisia riippumatta puoluekannasta tai tieteen ulkopuolisista intresseistä.

Samoin, historioitsijalle on selvää, että valta Kremlissä on vain tämän hetken kysymys. Suomessa on ikävä kyllä vallassa se ajatus, että kulloinenkin valta on aina ikuista ja muuttumatonta.  Niin politiikan suurista linjoista kuin myös historiasta ei Venäjällä ole loppujen lopuksi suurta konsensusta. Varsinkaan ei vakavasti otettavien historioitsijoiden keskuudessa.

Suomessa sen instanssin, joka koordinoi ko. hanketta tulee olla suhdepohjaltaan laajapohjainen ja poliittisesti tasapuolinen. Näyttää siltä, että Kansallisarkisto on priorisoinut omat hyvät suhteensa Venäjän nykyisen arkistolaitoksen johtoon. Siksi hankkeen luonnollinen paikka ei ole siellä vaan Helsingin yliopistossa ja sen humanistisessa tiedekunnassa omana projektinaan dekaanin alaisuudessa.

Kyseisen projektin johto olisi hyvä antaa jollekulle ansioituneelle ja asiantuntevalle sekä venäjänkielistä arkistomateriaalia tuntevalle tutkijalle. Sellaisista voi mainita Suomessa esimerkkeinä dosentti Lars Westerlundin tai professori Timo Vihavaisen.  Näin varmistetaan se, että hankkeen asiantuntemus ja tieteellinen integriteetti eivät tule epäilysten alaiseksi.

Tätä odotellessa Stalinin ajan vainoista voi kuitenkin saada vapaasti ensi käden informaatiota Kiovasta Ukrainasta.  Kiovassa kaikki on toisin; vuodesta 2014 paikallisen KGB:n arkistofiliaali (GDA-SBU) on ollut avoinna tutkijoille. Se oli Neuvostoliiton kolmanneksi tärkein aluearkisto. Materiaalia aina vuodesta 1917 vuoteen 1991 saakka. Työnteko Ukrainan turvallisuuspalvelun (ukrainaksi Služba Bespeki Ukraini, SBU). arkistossa on mahdollista mitä avuliaimmissa oloissa. Siellä on paljon materiaalia myös ns. ”Suomen linjasta”. Lisäksi Ukrainan vuoden 2015 arkistolaki määrää, että kaikki neuvostoajan arkistomateriaalit ovat tutkijoiden vapaassa käytössä muissakin arkistoissa.

Myös ei pidä kuvitella, että Venäjälläkään Stalinin terroria ja sen aineistoja pidettäisiin valtionsalaisuuksina, vaikka monia rajoituksia on. Erityisesti pitää muistaa, että rehabilitoitujen henkilöitten tutkinta-asiakirjat täytyy antaa Venäjän lain mukaan henkilön lähisukulaiselle tai tämän valtuuttamalle tutkijalle käyttöön. Eikä pidä unohtaa muidenkaan entisten neuvostotasavaltojen arkistoja. Kazahstanin autiomaaleirit kävivät monelle suomalaiselle kohtalokkaaksi.

Mutta, kuten tiedämme, KGB:n keskusarkisto Moskovassa on läntisiltä tutkijoilta nyt periaatteessa suljettu sopimuspohjaisia poikkeuksia lukuun ottamatta, ja muutenkin Venäjän arkistolaitos ei uusissa poliittisissa oloissa ole enää erityisen yhteistyöhaluinen ”vaikeissa” tutkimuskohteissa.

Kiovan Ukrainan arkistojen antama materiaali on kuitenkin ainutlaatuista, sillä se on alueellisesti kattavaa ja antaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua pelätyn ”kolmen kirjaimen” todellisuuteen. Terrorin kohteeksi joutuneita suomalaisia on ollut Neuvosto-Ukrainassa vähintään sadoittain. Suomalaisista tutkijoista ovat ko. arkistossa vuodesta 2014 saakka työskennelleet allekirjoittanut ja dosentti Pekka Kauppala. Tänä syksynä on suomen kielellä ilmestynyt jo ”alkupaloja” ko. arkiston tiimoilta (”Suomi hajoavan imperiumin sylissä”/Otava).

Yhteistyötä tarvitaan.

Dosentti Arto Luukkanen

Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori

Helsingin yliopisto

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu