Kunnioita oranssia työvaloa!

Raskas aihe ja niin turha kuolema. 

6-vuotias pikkupoika jäi lumikoneen alle ja kuoli eilen (10.1.2015) iltapäivällä Helsingissä. Poika oli juossut lumikoneen perässä rivitalon piha-alueella, kun kone oli yhtäkkiä peruuttanut ja poika jäänyt alle. 

En halua missään nimessä puolustella kuljettajaa, varsinkaan jos puhalluskokeen tulos on ollut 0,58 promillea. Mitä se on ollut ennen onnettomuutta? Onko ajo jatkunut pitkään ennen törmäystä? 
Turhia kysymyksiä, varsinkin nyt kun pieni ihmiselämä on poissa. Verikoe antaa todennäköisesti alle rangaistavuuden jäävän tuloksen rattijuopumuksen osalta. Ei se kuljettajalle silti helppoa tule olemaan. 

Siltikin on kolleegaa vähän puolustettava. Varsinkin kun iltapäivälehtien sivuilla miestä ollaan mestaamassa julkisesti. 

Ihmisen, joka ei ole ajanut / aurannut / käyttänyt ko. konetyyppiä, on ihan turha tulla kyselemään, että miksi et nähnyt? Rivitalojen piha-alueet ovat nykyisellään jo itse auraajallekin tehty niin ahtaiksi, että kuolleita kulmia ja vaaranpaikkoja on ihan joka kohdassa.  
Jos joka suuntaan pitäisi nähdä koko ajan, pitäisi silmät olla niskassa sekä ohimoilla. Samaan aikaan pitäisi hallita auraa, ajonopeutta ja vielä mahdollisesti seurata hiekoittimen toimintaa. 

En tiedä, kuinka kokenut kuljettaja koneen ratissa mahtoi olla. Ilmeisesti melko nuori, koska koneen edessä / takana / sivuilla juoksevat lapset saavat ainakin itseni pysäyttämään koneen välittömästi. Takana on useampi talvi lumenajoa ja ei riitä ihan kymmenen kertaa kun olen käynyt ohjeistamassa pieniä lapsia siirtymään kauemmas ja pois lumikasojen takaa.

Katsoa saa tietenkin, mutta turvallisen välimatkan päästä. 

Tottakai se pieniä lapsia (varsinkin poikia) kiinnostaa katsoa, kun lumikone tekee töitä. Itsekin olen aikoinani 80-luvun lopulla hyppinyt lumikasan takana, kun talkkari aurasi kotipihaamme. Vaarallista leikkiä, mutta selvisin hengissä. Kukaan ei koskaan mulle kertonut, kuinka pahasti siinä saattaa sattua. Mikäs sen jännittävämpää, kuin kykkiä lumikasan takana ja kuunnella lähestyvän traktorin ääntä ja juosta pois monta tonnia painavan lumikuorman alta. Huh huh. 

Mutta konekuskin näkökulmasta tilanne ei ole mukava. 

Näet lapset vasta, kun ne juoksevat lumikasan takaa karkuun. Etkä tiedä, onko niitä siellä vielä lisää. Lumi on kuitenkin jo kipattu. 
Toinen paha tilanne on se, kun lapset juoksevat juuri onnettomuuden aiheuttaneen tilanteen mukaisesti koneen takana. Keskityt vain siihen, mitä näet edessäsi ja kun lähdet peruuttamaan (aikaa suunnanvaihtoon kuluu noin 2-5sekuntia) on yhtäkkiä takana lauma lapsia ja yksi liukastuu pelästyessään. Tilanne on valmis.

Jotta ei surullisia uutisia tulisi lisää, niin hyvät vanhemmat (itsellänikin yksi pieni poika) opastakaa ja ohjeistakaa jälkikasvuanne. Älkää kieltäkö vaan ohjeistakaa. Kielto saa uhmaamaan, ohjeistus ymmärtämään. 

Kun lumikone liikkuu pihalla oranssi valo(!) iloisesti vilkkuen, pysykää pois tieltä!  
Me kiinteistönhoitajat olemme silloin töissä ja turvaamassa teille sujuvampaa liikkumista.

Jaksamista ja syvä osaanotto pienen pojan vanhemmille. 

0
ArvoTalve
Sitoutumaton Kaarina

Kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä. Kiertelemättä, kaartelematta ja kaunistelematta.
Joskus terävä kynä piikittää tarkoituksella syvälle.
Arkielämässä kahden lapsen isä ja tavallinen duunari.
Instagram: @atalve

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu