Osaatko käyttää liesituuletinta?

Suomessa on miljoonia rivitaloasuntoja ja niissä milijoonia asukkaita. Osa asuu vuokralla ja loput joko omistaa osittain tai kokonaan asuntonsa. 

Paljon puhutaan asuntojen sisätilaongelmista. Varsinkin 80-90 -luvuilla rakennetuissa rivitaloissa (ja toki myös kerrostaloissa) alkaa olemaan peruskorjauksien huippuvuodet edessäpäin. Tällä hetkellä korjataan 60-70 -luvuilla rakennettuja taloja. 

Osa 90-luvulla rakennetuista kerrostaloistakin alkaa olemaan melkein helpompi purkaa ja rakentaa uusi kuin peruskorjata, kuten kävi esimerkiksi Jakomäentie 6:n taloille viime syksynä.

Todella monessa asunnossa jossa minäkin olen vuosia kestäneen kiinteistöhuoltourani aikana käynyt, on liesituuletin, mikäli rivitaloasunnossa on koneellinen ilmanvaihto. Kerrostaloissa on usein huippuimuri ja asunnoissa liesikupu, jota ei itse pysty säätämään. 

Kuvassa oleva Ilmo -liesikupu on yleisin malli, toki eri variaatioita löytyy, vaikka toimintaperiaate on sama.
Osalle ihmisistä tuntuu riittävän se, että laite on ykkösellä. Ykkösasennossa tehdään ruokaa, saunotaan, käydään suihkussa ja vessassa. Väsyttää ja kylppäri on aina kostea.
"Jotain perkeleen pilkkujakin ilmestyy kaakelin saumoihin. Mitä lienevätkään, mutta ainakin mulla on nuha. Lapsikin on jatkuvasti sairaana…"

Osa asukkaista ei edes tiedä miksi liesikuvussa on neljä nopeutta. 
"Me ollaan pidetty sitä aina tos kakkosella…"

Kuulostaako tutulta?

Liesituulettimen ykkösasento on poissaolo -asento. Eli viikko lomalla ja kämppä tyhjänä.

Kakkosasento riittää silloin, jos asut yksin ja olet vain kotona tekemättä mitään. 

Kolmosasento on jo hiukan tehostetumpi, joka otetaan / pidetään käytössä silloin, kun asunnossa oleilee enemmän kuin kaksi ihmistä. Ilma vaihtuu tehokkaasti ja kesällä ilmanvaihtoa voi tehostaa avaamalla ikkunoita joista korvausilma tulee asuntoon samalla, kun kone poistaa sitä liesikuvun ja wc:n / kylpyhuoneen poistoaukoista.  

Nelosasento, eli kaikkein tehokkain (ja kuulema myös kauhean äänekäs?) vaihtoehto otetaan käyttöön silloin kun KUKA TAHANSA käy suihkussa tai saunassa. Saunoessa varsinkin ilmanvaihto tehostuu saunassa, eikä happi pääse loppumaan. Mukavampi olla kun ei tule huono olo.
Suihkun jälkeen kylpyhuoneen ovi pidetään raollaan ja nelosasento on päällä ainakin tunnin.
Tai niin kauan, että kylppäri on kuivunut. 

Poistoimua voi tehostaa kylpyhuoneessa / wc-tiloissa kääntämällä kuvun läpän kiinni -asentoon, jolloin imu paranee muualla asunnossa.  

Liesituulettimen oikea käyttö on tärkeää!

Sisätilan ilmaongelmat pysyvät kurissa, kosteus pysyy poissa ja asunnossa on tarpeeksi happea hengitettäväksi. Pidemmän päälle terveys paranee ja asunnon arvo säilyy.

Millä nopeudella teidän liesituulettimenne on? 

Hyvää ja terveellisempää kevättä…

ArvoTalve
Sitoutumaton Kaarina

Kirjoittaa asioista niiden oikeilla nimillä. Kiertelemättä, kaartelematta ja kaunistelematta.
Joskus terävä kynä piikittää tarkoituksella syvälle.
Arkielämässä kahden lapsen isä ja tavallinen duunari.
Instagram: @atalve

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu